ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första stegen ut över avgrunden

Stockholm TT · 21 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skywalken är en hästskoformad promenadslinga och utkiksplats som sträcker sig 21 meter ut över bergskanten i naturparken Grand Canyon. Genom det decimetertjocka förstärkta glasgolvet kan besökarna blicka rakt ner på marken 1 220 meter nedanför. -Underbart, sade Aldrin - den andra människan att kliva ner på månen efter Neil Armstrong vid månlandningen 1969 - efter att ha premiärgått på glasslingan. -Kanske inte som att sväva i luften eller rymden men underbart ändå. Och inte det minsta otäckt, i alla fall inte för vissa av oss. Ska hålla Buzz Aldrin gick sin invigningstur tillsammans med ledare för indianstammen hualapai, som nu hoppas att "himmelsgången" ska dra behövliga turistintäkter till deras fattiga hörn av Grand Canyon.

Arkitekter säger att det 500 ton tunga bygget, som tycks trotsa tyngdlagen och sväva över bråddjupet, ska vara starkt nog att ta emot flera hundra personer samtidigt och inte påverkas av de hårda vindar som brukar blåsa i Grand Canyon.

Golvet, tillverkat av åtskilliga lager tyskt pansarglas, hålls uppe av kraftiga stag med bultar som drivits in 14 meter i klippväggen. Jättelika stötdämpare ska hindra konstruktionen att börja skaka under besökarnas tyngd. Omstritt Bygget, som tagit två år och kostat drygt 200 miljoner kronor, är det senaste exemplet på hur amerikanska indianstammar försöker förbättra sin situation genom att locka besökare. En biljett till den korta men svindlande glaspromenaden kommer att kosta 25 dollar (175 kronor) när attraktionen öppnas för allmänheten den 28 mars.

Men Grand Canyon Skywalk har också kritiserats av miljövänner och delar av hualapai-stammen, som menar att projektet känns störande på förfädernas heliga mark. Å andra sidan tror många att bygget kommer att accepteras alltmer om turisterna börjar strömma till och skapa arbetstillfällen i området.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro