ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första studien: Så mycket kostar flyktinginvandringen Sverige

Karolina Skoglund · 24 Feb 2015
Uppdaterad 24 Feb 2015

I debatten om flyktinginvandringen till Sverige har det spekulerats vilt om vad den kostar. Men i princip alla uppgifter som yttrats har varit fel, menar nationalekonomen Joakim Ruist, som gjort den första svenska studien i ämnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Bild från  Migrationsverket i Stockholmsförorten Märsta.
Bild från  Migrationsverket i Stockholmsförorten Märsta.Foto: TT

Joakim Ruist, forskare vid Institutionen för nationalekonomi med statistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har gjort en studie där den årliga nettokostnaden för flyktinginvandring beräknats. Enligt honom är  studien unik, eftersom den bara avser flyktinginvandring. Tidigare studier har enligt honom endast beräknat vad den totala invandringen kostar, där exempelvis arbetskraftinvandring räknats in. 

– Den stora anledningen till att jag gjort den här studien är för att det påståtts så mycket i debatten på senare tid, både att flyktinginvandringen skulle kosta helt enormt mycket men också att det inte skulle kosta något alls. Bägge är fel, säger han. 

Joakim Ruist konstaterar i sin studie att flyktinginvandringen årligen kostar lite mer än en procent av Sveriges BNP. 2015 kommer summan för flyktinginvandringen att landa på ungefär 50 miljarder kronor, vilket är tolv miljarder mindre än vad grundskolan årligen kostar. Ruist betonar dock att kostnaden inte endast avser de som kommer hit det specifika året, utan alla flyktinginvandrare som befinner sig i Sverige. 

Studien är en tvärsnittsstudie på individnivå och mäter alltså vad en viss person, exempelvis utifrån ålder, kommer att generera för intäkter och kostnader. 

– Man vet till exempel att en sjuåring kommer att gå i skolan och att en 80-åring med hög sannolikhet kommer att använda sig av äldrevården förr eller senare. Dessutom vet man att exempelvis bidrag, pensioner och föräldrapenning kommer att betalas ut till vissa. På samma sätt vet man vad personerna genererar för intäkter genom skatt. 

Kan det vara problematiskt att räkna ut vad en individ kostar?

– Det är lätt att svara ja på det på ett sätt. Den initiala känslan med ”vad kostar du?” smakar inte bra i munnen. Men även i andra områden beräknar man kostnader på det här sättet. I slutändan så blir det orimligt att man inte får diskutera kostnader även på detta område. 

Louise Dane är doktorand i offentlig rätt (migrationsrätt och barnrätt) vid Stockholms universitet. Hon tycker inte att det det är problematiskt att göra en sådan här uträkning, men menar att det aldrig kan ha en påverkan för hur många vi väljer att ta in eller inte  så länge vi är en del av EU och part till FN:s flyktingkonvention. 

– Det som är viktigt att komma ihåg, oavsett vad det kostar, är att man har rätt att få uppehållstillstånd om man uppfyller de krav som finns. Det finns delar av invandringen som vi kan påverka nationellt men när det kommer till flyktinginvandringen, som man räknar på här, har vi absoluta krav att följa. Vi kan inte låta bli att bevilja en människa skydd med hänvisning till ekonomiska aspekter, säger hon.

►LÄS MER: Schyfferts invandringsutspel: ”Vi har råd att hjälpa folk. Punkt”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro