ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Första världskrigets minnesceremoni: "Vi lever i en farlig omvärld"

Annica Ögren · 11 Nov 2018
Uppdaterad 11 Nov 2018

Foto:  imago stock/IBL


Första världskrigets slut. Den 11 november 1918. Klockan 11 på söndagsförmiddagen var det 100 år sedan som vapenstilleståndet slöts. Det uppmärksammas med en minnesceremoni i Paris, Frankrike, där många av världens ledare deltog.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt dödades 15,5 miljoner soldater och civila i första världskriget, rapporterar DN. Fler än Sveriges alla invånare. Fler än hela Sverige och hela Norges befolkning tillsammans.

Klockan 11 på söndagsförmiddagen var det 100 år sedan de sista kanonerna tystnade.

Höll tal om freden

Vid ”Okände soldatens grav” vid Triumfbågen i Paris hedrades krigets alla offer.

På plats fanns bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron, statsminister Stefan Löfven, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump.

Under sitt tal nämnde Macron krigets uppoffringar men också ansvaret för senare generationer att se till att undvika krig. Han poängterade behovet av internationellt samarbete kontra nationell egoism och talade varmt om patriotism som ”den exakta motsatsen till nationalismen”.

– Leve freden mellan folk och stater! Leve vänskapen! Leve Frankrike!, sa Macron.

De första amerikanska trupperna ankommer till Saint-Nazaire (Frankrike), i slutet av juni 1917. Foto: Roger-Viollet / IBL Bildbyrå
De första amerikanska trupperna ankommer till Saint-Nazaire (Frankrike), i slutet av juni 1917. Foto: Roger-Viollet / IBL Bildbyrå

”Vi lever i en farlig omvärld”

Tidigare i veckan besökte den franska presidenten en militärkyrkogård i franska Verdun. Där ett av första världskrigets största slag rasade år 1916. 300 000 människor dödades på platsen som i dag pryds av vita kors uppradade på fälten. Då var de skyttegravar.

– Vi vann kriget, men förlorade freden, sa Macron under besöket på kyrkogården, enligt DN.

Under det talet varnade Macron också för att det finns många likheter mellan vår tid och 1930-talet.

– Dels har Europa skakats av en djup ekonomisk kris, som många länder precis börjat hämta sig från. Dels växer nationalismen i de länder där krisen slog som hårdast. Det är en sorts nationalism som kräver stängda gränser, som förkastar den andre, som spelar på människors rädslor. Då måste Europa vara starkt, sa Macron, enligt tidningen.

– Vi lever i en farlig värld. När vi nu har ett Ryssland vid våra gränser som har visat sig utgöra ett hot, då måste vi kunna försvara oss utan att vara beroende av USA, fortsatte han.

Höll hand med Merkel

På lördagen träffade även Macron Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Tillsammans besökte de den skogsglänta i norra Frankrike där det brukar beskrivas som att kriget tog slut.

Två av det forna krigets huvudkombattanter satt på lördagen i en rekonstruktion av samma tågvagn som den som Hitler beordrade Frankrike i 1940 att skriva under sin kapitulation till Nazityskland. Samma vagn som även användes när Tyskland fick skriva under sin kapitulation den 11 november 1918.

Mötet mellan Macron och Merkel på lördagen skulle ses som en symbol för försoning och för de täta band länderna emellan. Och i samband med en signering av en minnesbok höll ledarna varandras händer, skriver Aftonbladet.

Brittiska soldater lämnar skyttegravar under första världskriget. Foto: ullstein bild / IBL Bildbyrå
Brittiska soldater lämnar skyttegravar under första världskriget. Foto: ullstein bild / IBL Bildbyrå
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro