ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första vinterovädret slår till i dag

Leif Oldenburg · 5 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013

Tåg och färjor ställs in. Varning för blixthalka.

klar

Artikellänk är kopierad

Snöstormen slog till mot Tromsö i Norge i går. Nu drar den in över Sverige.
Snöstormen slog till mot Tromsö i Norge i går. Nu drar den in över Sverige.Foto: TT Bild

I dag slår vinterns första snöoväder till mot södra och mellersta Sverige. Det börjar med regn och kraftiga vindbyar som i kväll och i natt övergår till snö och minusgrader.

– Det kan bli ordentligt halt i södra och mellersta delarna av landet när blötsnön fryser till framåt kvällen, säger meteorolog Ian Engblom på vädertjänsten Foreca.

I dag på morgonen låg ovädret, som döpts till Sven, med sitt centrum över västra Sydnorge. Under dagen drar ovädret in över västra och södra Sverige med regn och hårda vindar. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Skåne och Halland.

Pågatåget på sträckan Malmö-Ystad-Simrishamn ställs in från klockan 12 i dag, torsdag, fram till lördag. Även flera färjelinjer i södra Sverige och på västkusten ställs in. Däremot påverkas för närvarande inte flygtrafiken eller fjärrtågen.

Riktigt besvärligt blir det när lågtrycket drar vidare österut framåt torsdagskvällen och ersätts av nordliga vindar med snö.

– Vägbanorna fryser på samtidigt som det faller ordentligt med snö på många håll, säger Ian Engblom.

I Dalarna och Gästrikland väntas upp till 40 centimeter snö. Stockholm och Göteborg beräknas få till 2-5 centimeter, Malmö något mindre. Temperaturen landar kring noll eller några minus.

– Kalluften ligger kvar under helgen med några minusgrader i Stockholm, Göteborg och Malmö. Möjligtvis med undantag av kustremsorna, säger Ian Engblom.

Först i mitten av nästa vecka är mildvädret tillbaka igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro