ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förståndshandikappade Fruzsina utvisas – här är klippet som har setts en halv miljon gånger

Emmelie Wallroth · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat/Facebook

Förståndshandikappade Fruzsina, 20, bor hos sin moster i Malmö. Hon går i skolan, träffar vänner och trivs bra. Men snart kommer vardagen ta en drastisk vändning – Fruzsina ska nämligen utvisas till Ungern.

Fruzsina kom till Sverige från Ungern när hon var 18 år. Hennes mamma tog livet av sig när Fruzsina var liten och hennes pappa dog i lungcancer när hon var 17 år. Ett år senare fick hon flytta till sin moster och sina kusiner i Sverige. Fruzsina är förståndshandikappad. 

– Det innebär att hon är på en åttaårings nivå. Och det är ingenting som kommer försvinna, hon ska leva med det hela livet, säger hennes moster Agnes Ruff.

Fruszinas utvisning har skapat uppmärksamhet i flera medier. Hon har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd både från Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Men i Ungern har Fruzsina ingen som kan ta hand om henne, berättar Agnes.

– Vi är rädda för att hon ska hamna på mentalsjukhus eller på gatan. Jag har frågat hundra gånger vad som kommer hända med henne, men ingen kan svara på min fråga. Jag sitter mellan två stolar och förstår inte varför.

Lena Rydälv har tidigare varit elevassistent åt Fruzsina och ägnar sig nu åt att hjälpa 20-åringen och hennes moster. Hon har bland annat filmat Fruzsina och lagt upp klippet på Facebook – ett klipp som i skrivande stund har visats över en halv miljon gånger och delats över 13 000 gånger.

Tillsammans med Agnes har hon också startat en namninsamling. Snart har de fått ihop 2 000 underskrifter.

– Jag känner att de behöver hjälp. Man kan inte bara titta på, säger Lena Rydälv.

Efter att klippet började spridas får nu moster Agnes Ruff flera hundra meddelanden på Facebook varje dag. 

– Jag kan knappt kontrollera det. Folk är förbannade. Men jag vet inte hur vi ska kunna få hjälp, säger hon.

Genom det offentliga biträdet har de lämnat in en överklagan på beslutet från Migrationsdomstolen.

– Men det är inte säkert att de kommer ta upp det igen, säger Agnes.

I beslutet från Migrationsdomstolen står det bland annat att man inte kan fastslå att Fruzsina ”är i behov av en specifik vård som inte kan erbjudas henne i Ungern”. Vidare skriver man att hennes moster och kusiner i Sverige inte är någon tillräcklig grund för att hon ska beviljas uppehållstillstånd och att överklagandet på Migrationsverkets beslut avslås.

Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket.

– I det här fallet rör det sig om ett land som finns inom Europa, ett land där vi inte har anledning till att ifrågasätta om man kan ge den vård som behövs. Kan det andra landet stå sörja för vård och omsorg? Det är det som är avgörande. Och där har vi kommit fram till att den möjligheten finns, säger Fredrik Bengtsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro