ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försvarets expert om illegala handgranater: "Det är bisarrt"

Karl Enn Henricsson · 11 Jan 2018
Uppdaterad 11 Jan 2018
Mannen vid Vårby gård dödades då en handgranat detonerade, enligt polisen.

Mannen vid Vårby gård dödades då en handgranat detonerade, enligt polisen. Foto: Polisen/TT


Nyligen avled en man i Stockholm då han plockade upp en handgranat från marken. En handgranat har ett riskavstånd om 300 meter, enligt försvarets expert major Gary Campbell. Han är djupt oroad över utvecklingen med illegala handgranater i Sverige och säger: Det är bisarrt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Under söndagen plockade en man i 60-årsåldern upp ett föremål från marken vid tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm.

– Granaten låg utan sprint och grepe, enigt den bedömning vi gjort, och den briserade ganska omedelbart, säger kriminalpolisinsatschef Lars Bröms.

Offret avled av skadorna och hans fru, en kvinna i 45-årsåldern, skadades. Händelsen rubriceras i nuläget som mord, mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

– Det ligger kvar i nuläget men kommer nog ändras till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till annans död, säger Lars Bröms.

Har ni hittat grepen?

– Det är ingen uppgift vi går ut med i nuläget.

Ingen misstänkt gärningsman har gripits, och polisen utreder hur granaten hamnade på platsen.

– Vi har klart för oss att det har varit en skottlossning i närheten kvällen innan. Nu jobbar vi för att få fram exakt tidpunkt och var den har skett, säger Lars Bröms.

En av polisens teorier är att granaten kastades i samband med skottlossningen, men att den detonerade först då mannen plockade upp den.

Lars Bröms bekräftar att granaten var en M75 – en handgranat som håller omkring 3000 små stålkulor, och som har sitt ursprung i forna Jugoslavien.

– M75 är en handgranat som avger splitter i syfte att slå ut, skada eller döda fienden. Den har ett riskavstånd på 300 meter, alltså enskilda splitter kan färdas 300 meter om det inte finns träd eller annat omkring. Inom ett avstånd på upp till tio meter från detonationen är det direkt dödande att befinna sig, säger major Gary Campbell vid Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum.

Han är inkopplad på ärendet vid Vårby gård, men betonar att han uttalar sig generellt om M75.

Om att handgranater används på öppen gata, säger han.

– Det är bisarrt. Det här är militär materiel som används i strid. Det är lika befängt som om man skulle skjuta med kulsprutor, raketgevär eller pansarskott på öppen gata. 2013 skickades jag till Kosovo för att röja upp ett gammalt bombmål. Då betalade svenska staten mig ett risktillägg. I Kosovo, som då bemannades av FN-trupp, kastades det tre handgranater under 18 månader.

Under 2017, fram till och med den 2 december, registrerades 36 ärenden som rörde 43 handgranater i Sverige. 21 av granaterna hade detonerat, enligt statistik från polisen.

”Den omfattande illegala användningen av handgranater i Sverige saknar motstycke”, finns att läsa i ett PM upprättat vid NOA, Nationella operativa avdelningen. M75 är den främst förekommande modellen och inte sällan är granaterna på grund av ålder och felaktig förvaring i ”instabilt skick”. Det innebär i ”kombination med att gärningsmännen i allt väsentlighet saknar utbildning i handgranatshantering att allt innehav av handgranater är att betrakta som farligt och hänsynslöst mot allmänheten”.

Gary Campbell oroas över utvecklingen:

– För mig är det här ett jätteproblem. Jag är förvånad att man inte gör mer för att stävja det här.

pil
Ärenden med handgranater i Sverige:

2015:

45 ärenden

45 handgranater, varav 10 detonerade

2016:

52 ärenden

55 handgranater, varav 35 detonerade

2017 (fram till och med 2/12):

36 ärenden

43 handgranater, varav 21 detonerade

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro