ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försvarets helikoptrar för dyra – kostar 200 000 kronor i timmen att flyga

Björn Berglund · 8 Feb 2018
Uppdaterad 8 Feb 2018
Helikopter 14, eller NH90, är medeltung transporthelikopter.

Helikopter 14, eller NH90, är medeltung transporthelikopter. Foto: IBL


Försvarsmaktens nya helikopter har blivit en dyr historia. Att använda den kostar uppåt 200 000 kronor – i timmen. Nu vill försvaret ha mer pengar för att de inte ska bli kvar på marken.

klar

Artikellänk är kopierad

Försvaret började nyligen använda den nya helikopter 14. Men nu står det klart att prislappen för att flyga och underhålla de nio helikoptrarna är betydligt högre än väntat – och helikoptrarna riskerar att hamna i malpåse, rapporterar Ekot.

Som jämförelse kostar helikopter 16, eller Black Hawk, 40 000 kronor i timmen att flyga. En förklaring till de skenande kostnaderna är att de har så avancerade system.

– Ju mer avancerade helikoptrarna blir och ju mer system som installeras, desto dyrare blir driftkostnaderna på helikoptrarna. Och med tanke på alla reservdelar och så vidare som inte finns producerade i den omfattning som krävs för att bli operativt, sticker ju kostnaderna säger Jonas Nellsjö, chef för helikopterflottiljen, till Ekot.

Enligt Ekot kommer Försvarsmakten kräva mer pengar till helikoptrarna i sitt budgetunderlag till regeringen den 1 mars. Försvaret överväger också att spara in på användningen av dem, men problemet är att de behövs, bland annat för trupptransporter. De nio andra helikopter 14 som ska användas till bland annat ubåtsjakt berörs inte.

Helikopter 14 är ett samarbetsprojekt mellan fyra europeiska Nato-länder och skulle ha levererats 2009, men blev kraftigt försenad.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro