ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försvarsmakten: Kvinnor bättre än män i värnpliktstester

Annica Ögren · 9 Feb 2019
Uppdaterad 9 Feb 2019
Försvarsmakten genomför en kombatantutbildning på ett brandövningsfält på AMF i Berga utanför Stockholm.

Försvarsmakten genomför en kombatantutbildning på ett brandövningsfält på AMF i Berga utanför Stockholm. Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten


Överlag gör kvinnor bättre ifrån sig i Försvarsmaktens värnpliktstester – förutom i muskeltesterna. Försvarsmakten ser nu därför över sina krav för att få fler kvinnor att göra värnplikt. Det rapporterar SR.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är 13 procent av de försvarsanställda kvinnor vilket är långt ifrån Försvarsmaktens mål som vid årets slut ska vara uppe i 20 procent, rapporterar SR.

Samtidigt säger Klas Eksell, personaldirektör inom Försvarsmakten, att resultaten från de flesta testerna så som psykiska tester och andra begåvningstester, visar att kvinnor faktiskt är bättre än män.

Men just i muskelstyrka är männen före.

Ser över kraven

För att få fler kvinnor att göra värnplikten ser man därför nu över muskelkraven.

– För oss gäller det då att ha rätt krav på rätt befattning, så vi inte har ett för högt muskelkrav i förhållande till vad befattningen gäller, säger Klas Eksell till SR.

Han berättar att det finns en risk att testerna ligger för högt, som ett arv som ligger kvar inom värnplikten från den “manliga värnpliktstiden”.

Vill införa totalförsvarskunskap i skolan

Men Klas Eksell vill också nå ut i skolorna.

– Vi har från vår sida förslag på att totalförsvarskunskap borde vara ett ämne i samhällskunskapsämnet i skolan. Vi jobbar ju oerhört mycket på att vi ska vara en attraktiv myndighet och det är där vi måste komma ut.

– Det är ju ingen tvekan om att jämställda grupper arbetar bättre tillsammans, säger han till sajten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro