ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försvarsministern och hans lägenhetsaffär – på fem minuter

Anton Säll · 25 Apr 2017
Uppdaterad 25 Apr 2017
Peter Hultqvist fick under tisdagen svara på frågor om sin hyreslägenhet. Det här är varför.

Peter Hultqvist fick under tisdagen svara på frågor om sin hyreslägenhet. Det här är varför. Foto: Maja Suslin/TT


Under tisdagen frågades försvarsminister Peter Hultqvist ut i konstitutionsutskottet om sin lägenhet, en försvarsstiftelse och misstänkt jäv. Här förklarar Metro varför.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Försvarsminister Peter Hultqvist fick inte bo kvar i sin riksdagslägenhet eftersom han blev minister.

Peter Hultqvist behövde då en ny lägenhet. Han hittade en via Militärhögskolans stiftelse, vilket Svenska Dagbladetavslöjade i februari förra året.

Bor han kvar?

Japp.

Är det olagligt?

Nej, en åklagare kollade på ärendet och hittade inget skumt med förfarandet.

Så varför är folk arga?

Det finns ett par orsaker. Enligt stiftelsen ska lägenheterna egentligen gå till folk på Försvarshögskolan. Men om det finns någon ledig kan man också hyra ut den till regeringskansliet.

En annan anledning till ilskan är att Peter Hultqvist i egenskap av försvarsminister är den som bestämmer över Försvarsmakten som i sin tur betalat rätt mycket pengar till Militärhögskolan.

Folk menar då att Peter Hultqvist kan bli jävig, eftersom hans boendesituation är beroende av en stiftelse som hans departement är med och finansierar.

Men avslöjandet kom för över ett år sedan. Varför är folk sura just nu?

Därför att det är säsong för utfrågningar i konstitutionsutskottet! I april och maj varje år får en grupp andra riksdagsledamöter möjlighet att fråga ut, kritisera och pricka regeringsmedlemmar för deras agerande i riksdagen. Nu betar man av ett par ärenden per dag.

Var det allt?

Nej, folk tycker också att han får hyra lägenheten för billigt. Dessutom har stiftelsen varit inblandad i en affär på rätt mycket pengar som regeringen behövde godkänna.

Vad säger Peter Hultqvist själv då?

Under KU-förhöret upprepade han att han följt allt regelverk för att förhindra jävsituationer. Han anser att det inte är några konstigheter med att han hyr lägenheten eftersom Anders Borg också bott i en lägenhet via samma stiftelse.

Har han det?

Japp. Han bodde ett tag i en studentlya, vilket DN skrev om redan 2009.

Så vad kommer hända härnäst?

Det kommer att ta några veckor, sedan kommer KU med ett utlåtande. Där kan Peter Hultqvist kritiseras för att ha handlat oaktsamt eller om utskottet anser att han misskött sig.

Får kritiken några konsekvenser?

Nej, egentligen inte. Förra året prickades till exempel Anders Ygeman vid tre olika tillfällen, men det minns ju praktiskt taget ingen i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro