ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortfarande långt kvar till ett jämställt hem

Leif Oldenburg · 1 Sep 2011
Uppdaterad 1 Sep 2011
Robbin Lennholm tar hand om strykningen tillsammans med sonen Alexander och bonussonen Dennis. Robbin tycker att han och Tanja Lennholm är ganska jämlika när det gäller hushållsarbete. – Men jag är inte säker på att Tanja håller med, tillägger han.

Robbin Lennholm tar hand om strykningen tillsammans med sonen Alexander och bonussonen Dennis. Robbin tycker att han och Tanja Lennholm är ganska jämlika när det gäller hushållsarbete. – Men jag är inte säker på att Tanja håller med, tillägger han. Foto: Klara Leo


klar

Artikellänk är kopierad

Män gör inte mer hemma nu än för 20 år sedan – men kvinnorna har trots det blivit av med en hel timmes obetalt hushållsarbete. Tvättmaskiner, diskmaskiner och hushållsnära tjänster ligger förmodligen bakom kvinnornas minskade arbetsbörda. Siffrorna finns i Statistiska Centralbyråns nya undersökning om vad vi gör med vår tid. Undersökningen, som görs vart tionde år, baserar sig på 6 477 dagböcker och kommer att få stor betydelse för framtida politiska beslut. Trenden är tydlig. Männens procentuella andel av hemarbetet ökar – trots att man inte lägger ner mer tid. – Män satsar ungefär lika många minuter hemma nu som för 20 år sedan, säger Mikael Molén, ansvarig för undersökningen på SCB. Men eftersom kvinnorna samtidigt lägger ner mindre tid i hemmet ökar männens procentuella andel. För 20 år sedan stod männen för 38 procent av hemarbetet. I dag har andelen stigit till 44 procent. – Statistik är säkert bra. Men det viktigaste är att förändra attityderna i hela samhället, säger Carola Tenor som håller kurser i jämställt föräldraskap. – Många är väldigt jämställda när de träffas men sedan havererar allt när barnen kommer. Vem pratar dagispersonalen med när det är dags att köpa nya kläder? Vem håller reda på alla barnkalas? Hemma hos Robbin och Tanja Lennholm i Örby i södra Stockholm delar man på hushållsarbetet. När Alexander föddes i december 2009 var Robbin pappaledig i nio månader. – Jag ville vara hemma med Alexander och samtidigt fick Tanja ett nytt jobb, så det var en bra lösning. Även om Tanja och Robbin delar på hemarbetet så har man sina revir. – Det är oftast jag som står för maten. Men städningen är inte min starka sida, Tanja är bättre på att se dammet.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro