ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förtidspensionär utan att veta om det

Arne Wirén · 22 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

26-åringen lurades av sina föräldrar

klar

Artikellänk är kopierad

UNIKT. Efter att ha jobbat i flera år upptäckte 26-åringen att han på papperet var sjukpensionär. Hans föräldrar hade i tre år i hemlighet kvitterat ut hans pension. – För min del är det här fallet alldeles unikt. Det är förmodligen unikt i Sverige också, säger sonens ombud, advokaten Anders Karls. Föräldrarna har nu dömts av Falu tingsrätt till tio månaders fängelse vardera för grovt bedrägeri och grov förskingring.

De hade vårdbidrag för sonen medan han fortfarande bodde hemma. Trots att han sedan flyttade hemifrån och började arbeta lyckades de dupera läkarna och omgivningen att han var permanent funktionshindrad och oförmögen att arbeta. Mamman fyllde i ansökningar om handikappersättning och förtidspension och fick försäkringskassan att sätta in pengarna på ett konto som hon och maken gemensamt förfogade över. Men sonen hade vare sig god man eller förvaltare förordnad för sig och föräldrarna hade följaktligen ingen rätt att kvittera ut pengar i hans namn. Tingsrätten har dömt föräldrarna att dels betala tillbaka 243.000 kronor till försäkringskassan, dels betala sonen 160.000 kronor i skadestånd för sveda och värk.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro