ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortsatt frostigt på bostadsmarknaden – allt fler tror på nedgång

David Peterson · 19 Dec 2017
Uppdaterad 19 Dec 2017
Allt fler bostadsköpare tror på sjunkande bostadspriser.

Allt fler bostadsköpare tror på sjunkande bostadspriser. Foto: David Peterson


Nedkylning slog till som blixthalka på den svenska bostadsmarknaden i slutet av sommaren. Nu visar en ny prognos för första gången på flera år på röda rikssiffror och nästa år går i osäkerhetens tecken, enligt Svensk Mäklarstatistik.

klar

Artikellänk är kopierad

Året inleddes med stigande bostadspriser och minskat utbud. Men efter sommaren svämmande bostadsmarknaden över och en nedåtgående trend tog vid. Data från bostadssajten Hemnet visar på ett större utbud och betydligt många fler prissänkningar samtidigt som allt fler bostadsköpare tror på sjunkande priser.

I september trodde 38 procent på stigande priser och 17 procent på sjunkande – i december hade andelen som trodde på ökande priser halverats och andelen som trodde på en nedgång mer än fördubblats.

– 2017 kommer sannolikt bli ihågkommet som året då bostadsyran kom av sig. Efter prisuppgångar på 65 procent på bostadsrätter de senaste fem åren faller nu bostadspriserna på bred front, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

För att marknaden ska stabilisera sig måste säljarna acceptera det nya läget – annars kommer trenden hålla i sig, enligt Tell.

Hittills i år har priset per kvadratmeter bostadsrätt i riket ökat med exakt 1 procent men årets slutsiffra lär landa på minus 2 eller 3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. I Stockholm kan den röda siffran bli minus 6 procent.

– Den allmänna avmattningen som brukar ske över jul och nyår förstärker nedgångstrenden som startade i september. Det som brukar hända i början av året är att marknaden tar fart med det tror vi inte kommer att ske, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

De två senaste gångerna det varit lika tydliga nedgångar på bostadsmarknaden var i samband med Greklandskrisen 2011 och Lehman Brothers-kraschen 2008. De nedgångarna varade i flera månader. Hur lång tid det kommer peka nedåt den här gången är svårt att sia i enligt Per-Arne Sandegren.

– Det troliga är att vi under en överskådlig tid kommer ha en avmattning med nedgångar. När uppgången sker vet vi inte, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro