ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortsatt guldregn över Telias aktieägare

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi har på senaste styrelsemötet diskuterat frågan och kommer att fortsätta återbetalningarna i den storleksordning vi redan gör också när det pågående programmet avslutats, säger koncernchefen Anders Igel till TT. Sedan tidigare har Telia Sonera beslutat att under tre år betala ut tio miljarder om året till aktieägarna. Nu kommer programmet att fortsätta, men omprövas varje år. Det betyder att utöver aktieutdelningen på mellan 30 och 50 procent av årsvinsten efter skatt ska ytterligare cirka 10 miljarder kronor utbetalas till aktieägarna. Cementerad kurs-Vår utdelning gör oss till en av de mest högavkastande aktierna i vår bransch, säger Anders Igel. För varje Teliaaktie kan de 740 000 aktieägarna räkna med en extra dusör på 2,22 kronor. Eller mellan 200- 400 kronor för den vanlige aktieägaren. Möjligen glädjande på kort sikt, men knappast på längre. -Många småsparare sitter och väntar på att aktien ska komma upp till de 85 kronor de köpte den för. Beslutet att fortsätta dränera företagets kassa leder till att den låga kursen cementeras, säger Claes Hemberg, som är informationschef hos nätmäklagarföretaget Avanza. Samtidigt öppnar Anders Igel för framtida köp. -Vi kommer att ha de finansiella förutsättningarna att kunna agera om tillfället dyker upp, säger Igel. Vad det kan vara håller Igel för sig själv. Köp Företagets pågående tvister i Turkiet och Ryssland som gäller att det vill skaffa sig aktiemajoritet i delägda bolag visar inga tecken på att vara på väg mot en lösning. Mindre uppköp har redan gjorts i till exempel Norge. Återstår att höja blicken till nya marknader. -Vi har sagt att vi ska vara starka där vi finns, men det är också möjligt att göra affärer i närområden utan att för den skull splittra oss, säger Igel. Omsättningen upp Vinsten på 5,5 miljarder kronor efter finansnetto för första kvartalet slår analytikernas förväntningar och är ungefär en miljard bättre än första kvartalet 2005. Också omsättningen steg, till 21 979 miljoner kronor, från 20 804 miljoner kronor, trots att samtals- och priserna för datatjänster bara i Sverige sjunkit med 20 procent jämfört med tidigare kvartal. -Vi ser en stark volymökning, framför allt på mobilsidan och bredband, säger Anders Igel. I Sverige räknar Telia Sonera med minskad omsättning, bland annat till följd av prispress. Även i Finland väntas priserna sjunka.

Konkurrensen ökar nu också i Baltikum. -För oss gäller det att fortsätta effektivisera verksamheten och vi upplever att vi försvarar vår position och också tar marknadsandelar, säger Anders Igel.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro