ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortsatt rally på bostadsrätter

Stockholm TT · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det har Mäklarsamfundet räknat ut med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Mest pengar omsätts på bostadsrättsmarknaden i de tre storstadslänen. Stockholms län står för 34 procent av den totala försäljningsvolymen i Sverige. Västra Götalands län står för 12 procent och Skåne län för 10 procent.

I Stockholms län omsattes 29 851 bostadsrätter till ett värde av 41 miljarder kronor. I Västra Götaland såldes 11 631 bostadsrätter till ett värde av 7 miljarder kronor. I Skåne län var antalet försäljningar 12 525 och värdet uppgick till knappt 8 miljarder kronor.

Som en jämförelse kan nämnas att 1999 omsattes bostadsrätter för 12,5 miljarder kronor i Stockholm, 2 miljarder i Västra Götalands län och 1,5 miljard i Skåne län.

De enda län som noterar en minskning av antalet sålda bostadsrätter år 2005 jämfört med 2004 är Dalarna och Västra Götalands län.

"Analysen av siffrorna visar som tidigare år att de tre storstadslänen tillsammans står för merparten av överlåtelserna i riket. I antal överstiger bostadsrättsöverlåtelserna småhusen. Det är visserligen färre bostadsrätter men omsättningshastigheten är cirka 3 gånger högre än för småhus. Det innebär också att bostadsrätterna i förhållande till sitt marknadsvärde är högre belånade än villorna", skriver Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet Bransch i en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro