ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortsatt svårt att hitta blodgivare

Andreas Jelvefors · 20 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BLODGIVARE Problemen med att hitta nya blodgivare fortsätter i Skåne. Och inför julhelgen är blodlagret oroväckande lågt.

Det uppger Blodcentralen Skåne som vädjar om att gamla givare kommer in och tappas. - Lagret är för lågt för att vi ska känna oss trygga över helgen. Inträffar det några trafikolyckor så kan vi på några timmar ha en akut situation. I första hand hoppas vi att de som inte lämnat blod under senaste tre till fyra månaderna kommer in. Men även nya blodgivare är välkomna, säger Thomas Attnäs.

Under året har Blodcentralen i Skåne drivit en kampanj med målsättning att hitta 6000 nya blodgivare i länet före årsskiftet. Men tio dagar före målsnöret har endast 4500 personer anmält sitt intresse. - Målet var att bli självförsörjande och nu får vi på det igen. Långsiktigt får vi titta på tillgängligheten och kartlägga vad vi kan bli bättre på.

I år lämnar skåningarna cirka 55 000 liter blod. För att bli självförsörjande krävs cirka 72 000 liter. Vid varje tappningstillfälle fylls en påse med 4,5 deciliter.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro