ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortsatt tryckande hetta i Europa

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Temperaturerna har legat runt 30-gradersstrecket i Europa i flera dagar.

På torsdagen dog en 32-årig man i Spanien på grund av värmeslag när han arbetade på en gård i staden Caceres i landets ostliga delar. Han var den tredje spanjoren som föll offer för värmevågen sedan en 44-årig byggnadsarbetare dog i söndags och en 44-årig man avled i Galicien i tisdags.

Enbart i Frankrike har nio människor dött. Konstgjord strand Parisborna som kämpade med kvävande hetta välkomnade att staden öppnade den årliga konstgjorda stranden längs floden Seine.

Den ska hålla öppet i fyra veckor .

Britterna höll också på att förgås av värme.

På onsdagen var det 36,3 grader varmt söder om London, den varmaste dagen i juli sedan 1911 när värmen började uppmätas. Rekordet från augusti 2003 på 38,5 grader gäller fortfarande. Meteorologer i landet trodde att värmeböljan hade nått sin höjdpunkt. I juli är den normala medeltemperaturen i Storbritannien 22 grader. Ökad försäljning I Danmark har det också varit ovanligt varmt. Det har varit till stor fördel för affärsmännen; glassförsäljningen har till exempel ökat med 21 procent och solglasögonförsäljningen med 50 procent .

Men hettan har också orsakat torka.

Flera polska parlamentsledamöter höll på torsdagen en mässa i parlamentets kapell för att be om regn.

Bränder har också härjat i Europa. I Portugal bekämpar 700 brandmän minst nio skogsbränder runt om i landet i temperaturer på uppemot 41 grader.

Enligt ett franskt forskningscenter finns det ett samband mellan de höga temperaturerna och den globala uppvärmningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro