ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortsatta förhör med Schürrer

TT · 15 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Livstidsdömda Christine Schürrer fortsatte att höras när Arbogamålet på måndagen gick in på sin femte dag i Svea hovrätt.

Förhöret inleddes med att åklagare Johan Fahlander ställde frågor om vad Christine Schürrer gjorde efter sina misslyckade försök att ta livet av sig i Sverige i mars 2007, det vill säga ett år före tragedin i Arboga.

Schürrer åkte den 30 mars hem till Tyskland. Där möttes hon av vänner som såg till att hon omedelbart lades in på en psykiatrisk klinik.- Jag åkte till sjukhuset för mina vänners skull och inte för min egen, sade hon.

Christine Schürrer stannade på sjukhuset i tre veckor och reste tillbaka till Sverige samma dag hon blev utskriven. Under tiden på sjukhuset kontaktade hon styvpappan flera gånger men hon sade sig inte älska honom längre.Trots att hon lämnat sjukhuset kunde hon inte släppa tanken på att begå självmord.- Varför ville du begå självmord? Var det för att du fått slut av styvpappan, undrade åklagare Johan Fahlander.

Christine Schürrer kunde inte ge något klart besked.- Jag vet inte, svarade hon.

Åklagaren ville också veta varför hon återvände till Sverige.- Jag ville bort och måste gå vidare med mitt liv och varför inte göra det i Sverige. Jag tycker om Stockholm, sade hon.

Christine Schürrer försökte hitta en bostad i Sverige men lyckades inte och hon reste därför tillbaka till Tyskland igen. Hon återvände dock på nytt i juni 2007 och fortsatte med att kontakta styvpappan som då inlett ett seriöst förhållande med mamman i målet.

Förhöret ägnades mycket åt Schürrers mejlkontakter med styvpappan. Mejlen visar enligt åklagaren att Christine Schürrer inte kunde släppa taget om honom.

Åklagaren ville veta vad Christine Schürrer gjorde i Sverige sommaren 2007.

- Berätta om dina resor, bad han.

- Nej, det vill jag inte, svarade hon.

Åklagaren fick dock henne att ändå berätta att hon varit i Eskilstuna och Köping.

- Vad gjorde du i Köping? frågade Johan Fahlander.

- Besökte några vänner, svarade hon.

Åklagaren ville veta mer men det vägrade Schürrer berätta.

Åklagare Johan Fahlander undrade varför Christine Schürrer fortsätta att skicka mejl till styvpappan på sensommaren 2007, trots att han bett henne hålla sig borta från honom.

- Varför kunde du inte släppa styvpappan, lämna Sverige och starta nytt någon annanstans?

- Jag hade skuldkänslor för styvpappan för att jag besökte honom efter mitt självmordsförsök, svarade hon.

- Älskar du fortfarande styvpappan?

- Självklart inte, sade hon.

Åklagaren vill med sina frågor visa att Christine Schürrer lång tid efter det brutna förhållandet hade starka känslor för styvpappan och ett motiv för att senare attackera hans nya familj.

Christine Schürrer skrev i ett mejl till styvpappan i oktober 2007 om sin besvikelse och sina känslor i sin dagbok.

I boken skriver hon "hur fan ska jag få dig ur skallen och ur mitt hjärta".

Tyskan kunde inte säga vem texten syftar på.

Hon erkände däremot att ett mejl från styvpappan i augusti 2007 fick henne att på nytt försöka ta sitt liv i oktober samma år.

Åklagaren läste upp andra avsnitt ur hennes dagbok och mejl där hon skriver hur hon hatar styvpappan.

Förhöret med Christine Schürrer beräknas ta längre tid än i tingsrätten och det är osäkert om det kan slutföras på måndagen, eftersom två vittnen ska höras på eftermiddagen.

Av Christine Schürrers dagboksanteckningar framgår att hon blev deprimerad när hon fick veta att styvpappan flyttat ihop med en kvinna som hade två barn.Christine Schürrer ville inte avslöja av vem hon fick veta att styvpappan träffat en ny kvinna mer än att det var av några vänner i Köping.- Varför vill du inte säga vilka dina vänner är? Har du samrått med din advokat om detta? undrade åklagare Johan Fahlander.Schürrers advokat Per-Ingvar Ekblad gick blixtsnabbt till angrepp mot åklagaren.- Vad har du med det att göra, dundrade Ekblad ilsket.Åklagaren kände sig träffad och medgav att han gått för långt i sin fråga.Christine Schürrer hördes också om den hammare som tros ha använts vid mordet på barnen.Hon berättade att hon i början av 2008 vid flera tillfällen lånade en hammare av sin hyresvärd i Stockholm.- Jag använde hammaren för att laga några lampor och för att laga en cykelkedja. Vid sista tillfället glömde jag hammaren utanför huset och sedan har jag inte sett den, sade hon.Åklagaren pressade tyskan även om en resa hon gjorde till Örebro universitet den 30 januari i år. På hemvägen från Örebro till Stockholm gjorde hon en "avstickare " till Arboga.- Jag köpte en dricka på en bensinstation och försökte ringa styvpappan men fick inget svar. Därefter åkte jag vidare, förklarade hon.Åklagaren undrade varför hon ringde styvpappan i nya bostaden vid en tid då han normalt brukar arbeta.- Jag ville prata med honom om min familj, svarade hon.Johan Fahlander försökte få henne att säga det verkliga skälet till besöket och samtalet till styvpappan.- Det gällde vad som hänt inom familjen, sade tyskan kryptiskt.Åklagaren frågade om Christine Schürrers avsikt var att besöka mamman och försöka göra henne illa, men det nekade hon till.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro