ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fortsatta värmerekord på kontinenten

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagen noterades över 35 grader i södra Spanien, sydvästra Frankrike och nordvästra Italien. Hela kontinenten från franska Atlantkusten till Polen svettades i temperaturer på 30- 35 grader.

Minst ett 40-tal människor beräknas ha avlidit av hettan under de senaste två veckorna.

I Tyskland förutspås termometrarna rusa upp till 39 grader senare i veckan, vilket i så fall krossar värmerekord satta för tre år sedan.

I flera länder varnas för dåliga skördar på grund av vädret. Tyska bönder har anledning till särskild oro, eftersom det nu talas om att förbjuda djurtransporter så länge värmeböljan varar.

Till och med kärnkraftsproduktionen vacklar i flera länder, eftersom det vatten från floder och andra vattenförråd som används för kylning håller på att bli för varmt.

"Juli 2006 är den hetaste månaden någonsin", utbrister det nederländska meteorologiinstitutet KNMI i ett pressmeddelande. Hittills i år är den genomsnittliga temperaturen under juli 22,3 grader. Det tidigare rekordet, satt 1994, lyder på 21,4 grader och en normal julimånad ska det bara vara 17,4 grader i dygnssnitt.

Nederländernas väderstatistik började föras 1706 och är därmed bland de långvarigaste i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro