ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Förundersökning inledd mot Rich meet beautiful: "Handlar om koppleri"

Johan Wikén, Linnea Bergman · 21 Sep 2017
Uppdaterad 21 Sep 2017
Sigurd Vedal, vd för Rich meet beautiful, säger att deras jurister har säkerställt att sajten är laglig.

Sigurd Vedal, vd för Rich meet beautiful, säger att deras jurister har säkerställt att sajten är laglig. Foto: Privat/Rich meet beautiful


Dejtingsajten Rich meet beautiful uppmanar unga kvinnor att dejta äldre rika män, så kallade sugar daddies”. Men i vår granskning kunde vi visa att sajten används för sexhandel. Nu har en förundersökning inletts rörande dejtingsajten. ”Det verkar som att det handlar om koppleri”, säger åklagaren Thomas Ahlstrand.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hej studenter! 0,- i studielån? Dejta en sugar daddy”.

Reklamkampanjen från den nylanserade sajten Rich meet beautiful har väckt starka reaktioner den senaste månaden.

Med löften om att dörrar öppnas till ”diamanter, champagne och shoppingrundor” försöker sajten locka in unga kvinnor i sugardejting-världen.

Men i Metros granskning tidigare i september kunde vi visa att det i många fall bara är tomma ord. Vi var i kontakt med flera kvinnor som beskrev hur de fick pengar för sex och mådde psykiskt dåligt.

När vi skapade en falsk profil på dejtingsajten fick vi genast kontakt med män som erbjöd sig att betala för sex.

”500 för oralsex. Kanske nån tusenlapp för att ligga”, skrev en man i 40-årsåldern som bor i en av Sveriges absolut rikaste kommuner.

Efter Metros granskning polisanmäldes Rich meet beautiful av studentkåren vid Chalmers i Göteborg. Nu har en förundersökning inletts.

– Vi har tagit beslut om att titta på det här eftersom vi tycker att det verkar som att det handlar om koppleri, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren, som leder förundersökningen.

Vår reporter skapade en fejkprofil på sajten – och fick erbjudande om sex mot betalning.

Vad är det som gör att det verkar som det?

– Det är en helhetsbedömning. Koppleri är när någon tjänar pengar på eller på annat sätt underlättar för kontakt mellan sexköpare och prostituerade. Det är alltså ett ganska vitt begrepp.

I nuläget finns det ingen person som är brottsmisstänkt, enligt åklagaren.

Kan de som ligger bakom sajten misstänkas för brott framöver?

– Jag vill inte gå in på det.

Thomas Ahlstrand utesluter inte att han måste vända sig till utlandet för att komma vidare i utredningen.

Vd för Rich meet beautiful är norrmannen Sigurd Vedal. Han slår ifrån sig anklagelserna om koppleri.

– De kan gärna göra en förundersökning. Våra jurister har gått igenom regelverket i Sverige och sett till att sajten är laglig, säger Sigurd Vedal.

Vad gör att det inte är koppleri?

– Det är en mötesplats mellan män och kvinnor som vill hitta varandra. Givetvis kan det vara sex med i det. Men man måste skilja det från sexköp, säger vd:n.

Koppleri är ett brott som kan ge fängelse i högst fyra år, vid grovt brott kan straffet bli upp till åtta års fängelse.

pil
Detta har hänt

I slutet av augusti sprids en bild, tagen i Stockholm, på den omtalade reklamskylten: ”Hej studenter! 0,- i studielån? Dejta en sugar daddy”. Den väcker omedelbart starka reaktioner. I samma veva skickar Rich meet beautiful ut ett pressmeddelande om sajten.

6 september: Metro publicerar en granskning av Rich meet beautiful och sugardejting-världen. Flera unga kvinnor berättar om att de pressas till sex i jakt på snabba pengar. När vi skapar en falsk profil på sajten får vi genast erbjudanden om att sälja sex.

14 september: Polisen får in en anmälan mot sajten gällande koppleri. Det är studentkåren vid Chalmers i Göteborg som anmäler efter att reklamskylten ställts upp vid universitetet.

20 september: Polis och åklagare uppger att de har inlett en förundersökning gällande koppleri rörande Rich meet beautiful. I samband med detta kontaktar de Metro för att de vill ta del av rapporteringen.

pil
Fakta: Det är sugardejting

I en sugardejtingrelation är en person yngre och den andra äldre. Den äldre personen har ofta mer pengar än den yngre och betalar på olika sätt i deras umgänge.

Det kan handla om alltifrån att den yngre personen får en ”månadspeng” till att personen bjuds på dyra kläder, resor eller middagar.

Den äldre personen kallas för en ”sugardaddy” eller en ”sugarmummy”, den yngre för ”sugarbabe” eller ”boytoy” beroende på kön. Vanligast är att det rör sig om en äldre man och en yngre kvinna.

Fenomenet brukar beskrivas som att det befinner sig i gråzonen för prostitution eftersom den äldre personen ofta vill ha en sexuell relation.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro