ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Förvaringsexperten: Så styr du upp din överfulla garderob

Valerie Kaspersen · 9 Jan 2019
Uppdaterad 9 Jan 2019
Det finns även platser i hemmet som du kanske inte har tänkt på där du kan förvara dina saker.

Det finns även platser i hemmet som du kanske inte har tänkt på där du kan förvara dina saker. Foto: Unsplash/ Fredrik Bjelkerud


Tre av fyra har problem med förvaring i sin garderob, visar en ny undersökning. Men det finns hjälp att få. Förvaringsexperten Christine Dalman ger sina bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Kläder som inte används är det vanligaste problemet bland svenskar och det skapar stress och frustration. Det visar en undersökning från Yougov på uppdrag av Elfa.

Tänk ”pris per tillfälle”

Åtta av tio svenskar anser att de har onödigt mycket kläder och saker hemma, enligt undersökningen. Och 52 procent anser även att de har mer kläder och saker än det finns plats för i hemmet.

– Vi behöver alla fundera kring det här med konsumtion, och tänka en gång extra innan vi shoppar något nytt. Genom att satsa på bättre kvalité och se till att vårda sina kläder och skor så behöver man inte handla lika ofta, säger förvaringsexperten Christine Dalman och fortsätter:

– Jag brukar använda mig av “PPT-metoden”, alltså pris per tillfälle, eftersom det får mig att tänka en gång extra om jag är på väg och göra ett impulsköp. Om ett plagg kostar 500 kronor och jag använder det hundra gånger har det bara kostat fem kronor per användningstillfälle. Men om jag bara använder plagget en enda gång så har det kostat 500 kronor.

Garderoben ett orosmoment

När det kommer till garderoben är den ett extra stort orosmoment. Totalt hade 76 procent av de tillfrågade någon form av förvaringsproblem i garderoben. Den fylls av kläder vi kanske inte använder längre, kläder vi inte tycker om eller sådant vi vuxit ur.

Enligt Christine Dalman är de första stegen till smart förvaring medveten konsumtion och vardagsrutiner.

– Jag försöker att rensa kontinuerligt. Annars bildas lätt högar som till slut känns övermäktiga att ta tag i. Ta för vana att rensa lite varje vecka eller varje månad. Det är inte direkt rocket science, men små saker kan göra stor skillnad.

Det finns även platser i hemmet som du kanske inte har tänkt på där du kan förvara dina saker.

– De flesta har dolda förvaringsytor hemma. Under trappan, under sängen, bakom gardinerna eller bakom dörrar till exempel.

pil
Christine Dalmans bästa tips: Reflektera över dina shoppingvanor

• Ha en påse eller liknande centralt i garderoben, och se till att den är väl synlig. Fyll den då och då med kläder och skor som du inte använder. När påsen är full är det bara att lämna till närmaste second hand eller kanske skänka bort till en vän eller släkting.

• Reflektera över dina shoppingvanor och köp bara det du verkligen behöver och vill ha. Tänk pris per tillfälle, alltså kostnaden i relation till användning.

• När det gäller skor så är det smart att förvara dem utifrån säsong. Alltså, under vintern har du sommarskorna undanstoppade i en låda, eller inte lika lättillgängligt, och låter vinterskorna få ta plats.

• Att ha krokar på baksidan av sovrumsdörren är en bra “mellanstation” för kläder som varken är rena eller smutsiga. Men tänk på att inte bygga högar – fem krokar betyder max fem plagg.

• Utnyttja andra, dolda förvaringsutrymmen. Det kan vara under sängen, under trappan eller liknande. Här kan du ha både hyllor och lådor som får bort alla småprylar.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro