ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fosshaug: Vi måste göra idrotten billigare

Metro · 4 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016

Foto: TT/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Jag har mycket att tacka idrotten för, bland annat gav den mig möjligheten att vara en del i ett sammanhang tillsammans med andra, en inställning som har påverkat mig och mina livsval och har fortsatt att göra det. I dag vet jag att alla inte har den möjligheten, men det vill jag ändra på.

LÄS MER
Förbjud inte barnen att vinna matcher – porta föräldrarna i stället

Idrott och motion tillhör svenskarnas mest populära fritidsintressen. Trots det har idrottsutövandet i föreningsform bland barn och ungdomar minskat med 12 procent eller 7,2 miljoner deltagartillfällen mellan åren 2004 och 2013, enligt statistik som SVT tagit fram från Riksidrottsförbundet. Hur kommer det sig att allt fler överger idrottandet när idrottsfamiljen tillför så mycket extra till livet, skänker sammanhang och uppmanar till mål och mening? Enligt en studie utförd av Statistiska centralbyrån på Riksidrottsförbundets uppdrag, visar man att ungdomar med utländsk bakgrund i stor utsträckning är aktiva i idrottsföreningar. Idrott spelar en stor roll i ungdomars liv. Grabbar med utländsk bakgrund är den grupp som anser att idrotten har störst betydelse för dem jämfört med andra grupper, men idrott har också stor betydelse för tjejer med utländsk bakgrund. Trots tjejernas intresse är det den grupp som i minst utsträckning är aktiv inom den organiserade idrotten. Ett av skälen de uppger för varför de inte är aktiva är att det kostar för mycket.

Är det så? Har det blivit för dyrt att idrotta, har prylhetsen drivit upp priserna och gjort så att sämre bemedlade familjer tvingats att prioritera mellan att äta eller idrotta? Där vi tidigare hade en symbolisk medlemsavgift i föreningarna har det nu tillkommit extra planhyror och trippla avgifter för sommar- och vinterläger. Lite som att köpa en charterresa men ändå tvingas betala extra flygtillägg. I soptunnan på Lugnet, ett område i Falun med flera sportanläggningar, gjorde jag mitt bästa fynd. Där bland gamla snusar och använd idrottstejp hittade jag mina bästa grillor någonsin – ett par CCM TACKS med prolite 2-skena.

LÄS MER
Vi behöver inte en debatt om farorna med träning

Jag anser att vi måste låta ungarna få möjlighet att prova på idrott i sitt närområde, skapa en utrustningspool där de får en chans att låna avlagd men fungerande idrottsutrustning med hemmanyckeln som pant. Låt kvartersvärdarna hos allmännyttan spola upp isar på ytor där det annars bara står lappade bilar till ingens glädje alls. Ställ ut målburar och borra upp basketkorgar och påminn kidsen om glädjen i att göra det tillsammans. Kommunerna måste förstå mervärdet i att ha ett välfungerande föreningsliv, och skjuta till pengar så att det finns en chans att bredda idrottsverksamheterna till glädje för varenda unge.

Tillsammans kan vi göra idrotten billigare.

Per Fosshaug

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro