ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fostret levde – kvinnan tvingades göra abort

Josefin Svenberg · 4 Jul 2013
Uppdaterad 4 Jul 2013

Två gånger om fick kvinnan beskedet att hon bar på ett dött foster. Strax innan hon skulle göra abort visade ett ultraljud att fostret levde – men kvinnan tvingades ändå ta bort det.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på Södersjukhuset i Stockholm som en kvinna, som blivit gravid genom provrörsbefruktning, skulle göra abort tidigare i år.

Detta eftersom hon vid två ultraljudsundersökningar fått beskedet att hon bar på ett dött foster, att det var en så kallad avstannad graviditet.

Ultraljuden hade även visat att kvinnan eventuellt hade en graviditetsrelaterad sjukdom och eftersom man ville ha besked om detta gjordes en ny ultraljudsundersökning strax innan själva aborten.

Denna gång visade ultraljudet att fostret levde. Men kvinnan hade redan hunnit få tabletter som stöter ut fostret, och hon tvingades genomföra aborten. Allt framgår av en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen som Södersjukhuset nu låtit göra.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men beklagar naturligtvis det som har inträffat, säger Margareta Hammarström, verksamhetschef på Södersjukhusets kvinnoklinik.

När det handlar om en avstannad graviditet så är rutinen att man gör två ultraljud med en veckas mellanrum innan diagnosen fastställs, berättar Hammarström. Därefter får patienten själv välja om hon vill göra en skrapning, få medicinsk behandling eller vänta på att få ett eget missfall.

Men kan ett ultraljud visa helt fel?

– Ultraljud är en bild av verkligheten och ja, det kan vara svårt att göra ultraljud – särskilt i tidig graviditet. Det är därför vi har rutinen att göra två ultraljud, säger Margareta Hammarström.

LÄS MER:

Barnmorskeupproret i Stockholm: Vården är inte patientsäker

• Skickades hem från BB – fick föda på Danderyds patienthotell

• Prao-elev fick göra kejsarsnitt på gravid kvinna

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro