ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fotbojorna skulle skydda hotade – men används knappt

Linnea Johansson/Johan Wikén · 24 Maj 2017
Uppdaterad 24 Maj 2017
Målet är att ändra lagen för att fotbojorna ska kunna användas oftare.

Målet är att ändra lagen för att fotbojorna ska kunna användas oftare. Foto: TT


De elektroniska fotbojorna skulle öka skyddet för hotade och förfölja personer. Men de har endast använts för sex personer med kontaktförbud sedan 2011. Det är lite av en besvikelse”, säger Per Lindqvist på Åklagarmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

30 elektroniska fotbojorna köptes in av polisen för att öka skyddet för hotade personer. Tanken var att fotbojorna skulle göra det enklare att övervaka personer som fått ett kontaktförbud.

Men hittills har de mest legat och samlat damm.

Det var 2011, när lagen om besöksförbud ersattes med lagen om kontaktförbud, som det blev möjligt att förse personer som fått kontaktförbud med elektronisk fotboja.

Sedan dess har möjligheten endast utnyttjats för sex personer, enligt Per Lindqvist som är tillsynschef på Åklagarmyndigheten.

– Det är lite av en besvikelse att man inte har kunnat använda det i fler fall, säger han.

Per Lindqvist fick i uppdrag av justitieminister Morgan Johansson, S, att se över eventuella regelförändringar som skulle göra det enklare att använda sig av de elektroniska fotbojorna. Förslaget lämnades över i början av året.

– Jag tycker att skyddsintresset för personer som är utsatta är så starkt så att man borde överväga att göra om reglerna, säger Per Lindqvist.

Bland annat föreslår han att det ska vara tillåtet att sätta elektronisk fotboja på personer med så kallat ”utvidgat kontaktförbud”. Inte bara på de med ”särskilt utvidgat kontaktförbud” som det är nu.

– Det gör att utrymmet för att besluta om fotboja blir mycket större än i dag.

Per Lindqvist föreslår också att tiden med fotboja ska förlängas till ett år från dagens sex månader.

Varför är det viktigt att fotbojor används oftare?

– Det starkaste argumentet är att man måste ha större möjligheter från samhällets sida att kunna erbjuda de personer som förföljs ett bra skydd. Ett annat viktigt argument är att fotbojorna gör att polis och åklagare omedelbart får bra bevisning om en överträdelse har skett, säger Per Lindqvist.

Justitieministern har uppgett att målet är att ändra lagen enligt förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro