ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fotbollsagent stoppades med 350 000 i kontanter – döms för ringa penningtvätt

Karl Enn Henricsson · 13 Feb 2018
Uppdaterad 13 Feb 2018
Polisen hittade nästan 350 000 i kontanter i den bil som fotbollsagenten färdades i.

Polisen hittade nästan 350 000 i kontanter i den bil som fotbollsagenten färdades i. Foto: Polisen


Mannen är stjärnagent och har varit involverade i spelarövergångar till flera toppligor i Europa. Han stoppades i en lyxbil där det låg runt 350 000 kronor i kontanter. Nu döms han för ringa näringspenningtvätt.

klar

Artikellänk är kopierad

I september 2016 stoppades fotbollsagenten av polis i centrala Stockholm, vilket Metro tidigare rapporterat om. I bilen fanns fotbollsutrustning, en skyddsväst och nästan 350 000 kronor i kontanter. Eftersom det handlade om svarta pengar, enligt åklagaren, åtalades mannen för grovt penningtvättsbrott.

– Han och hans kompisar har kommit med olika historier som jag inte tror på. Först var pengarna avsedda för att köpa en bil och sedan en klocka. Han hade även på sig en klocka värd flera hundra tusen kronor. Han påstod att det var en kompis klocka, och till slut lämnade vi tillbaka den till den påstådda ägaren, sa åklagare Jens Nilsson till Metro i början av november.

Nu har domen fallit. Agenten döms för näringspenningtvätt, ringa brott, mot sitt nekande. Rätten riktar in sig på hur kontanterna var paketerade. Mannen hade då han stoppades nästan 20 000 kronor i en väska, och det är inte styrkt att det handlar om svarta pengar i den delen, enligt rätten. ”När det gäller de 330 000 kronor som kan kopplas till plastpåsen rör det sig om ett mycket betydande belopp som har transporterats samlat. En sådan åtgärd med egendom vars ursprung det inte finns någon legitim förklaring till måste skäligen antas vara vidtagen i penningtvättssyfte”, skriver rätten.

”NN har frivilligt gått med på att köra en bil där pengarna placerades. Redan därigenom har han medverkat till åtgärden”, skriver rätten. ”Som tingsrätten konstaterat ovan kan det uteslutas att det rört sig om en transport i syfte att köpa en klocka eller en bil”, finns vidare att läsa.

Straffet för brottet är böter eller fängelse i högst sex månader, och mannen döms till 20 000 kronor i dagsböter. Men eftersom han under några dagar satt häktad anser rätten att böterna redan är betalda. De 330 000 kronorna tas i förvar enligt lagen om visst stöldgods, skriver rätten.

Under tiden som brottsutredningen bedrevs var agenten inblandad i flera affärer med stjärnspelare. Han blev dessutom styrelseledamot i ett bolag som är registrerat för att bedriva agentverksamhet inom sport.

Svarta pengar inom fotbollen är ett komplext och växande problem, enligt polisen. Men det kan många gånger vara svårt att påvisa brott.

– Vi ser aktörer som inte gör det här på rätt sätt. En så kallad agent kan som en del i upplägget lämna över en dyr klocka, rena kontanter eller bjuda på resor. Man vill binda upp spelaren och kanske även en eller flera klubbar, har kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, vid polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, tidigare berättat för Metro.

Metro har sökt agentens advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro