ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fotbollsagenten förmedlade spelare till Serie A – nu i rätten för svarta pengar

Karl Enn Henricsson · 30 Jan 2018
Uppdaterad 30 Jan 2018
I den bil som agenten körde hittade polisen nästan 350 000 kronor i kontanter. Enligt åklagaren handlar det om svarta pengar.

I den bil som agenten körde hittade polisen nästan 350 000 kronor i kontanter. Enligt åklagaren handlar det om svarta pengar. Foto: Polisen


Mannen är stjärnagent och har varit involverade i spelarövergångar till flera toppligor i Europa. Han stoppades i en lyxbil med 350 000 kronor i kontanter. Enligt åklagaren handlar det om svarta pengar, och nu ska rättegången hållas.

klar

Artikellänk är kopierad

I september 2016 stoppades fottbollsagenten i centrala Stockholm av polis. I bilen hittades fotbollsutrustning och en skottsäker väst. Dessutom hittade polisen nästan 350 000 kronor i kontanter, vilket Metro tidigare har rapporterat om.

Det handlar om svarta pengar, enligt åklagare Jens Nilsson:

– Han och hans kompisar har kommit med olika historier som jag inte tror på. Först var pengarna avsedda för att köpa en bil och sedan en klocka. Han hade även på sig en klocka värd flera hundra tusen kronor. Han påstod att det var en kompis klocka, och till slut lämnade vi tillbaka den till den påstådda ägaren, sa åklagaren till Metro i början av november.

Agenten satt under en kort period häktad innan han försattes på fri fot. Medan brottsutredningen pågick var agenten inblandad i flera affärer med stjärnspelare. Dessutom blev han styrelseledamot i ett bolag som är registrerat för att bedriva agentverksamhet inom sport.

I juli förra året lämnade åklagaren in stämningsansökan där agenten åtalades för grovt penningtvättsbrott. Tingsrätten försökte därefter delge mannen stämningen men lyckades inte att nå honom, trots att en delgivningsman besökte hans bostad flera gånger. Samma dag som Metros artikel om mannen publicerades, tog han dock kontakt med tingsrätten och han ansågs då delgiven, enligt handlingar från tingsrätten.

I dag tisdag är rättegången planerad att hållas. I januari kallades mannen flera gånger till Frivården för att en så kallad personutredning skulle kunna genomföras. Men han dök inte upp.

– Minimistraffet för grovt penningtvättsbrott är sex månaders fängelse. Han har inte varit med på den här personutredningen, så jag vet inte vad det finns för möjligheter att döma till annan påföljd än fängelse, säger Jens Nilsson.

– Men det är inte självklart att det kommer bli fängelse, och jag har ännu inte bestämt mig vad jag kommer yrka på.

Mannen försvaras av advokat Thomas Olsson, som Metro har sökt utan framgång. Mannen vidgår dock de faktiska omständigheterna rörande pengarna, men nekar till brott, enligt åtalet.

Svenska fotbollförbundet har nu beslutat om ett nytt regelverk för agenter i Sverige. Förhoppningen är att det ska bli mer ordning och kontroll över marknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro