ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fotbollsfeber: Här är de 10 bästa filmerna om världens största sport

Natalie Demirian · 2 Jul 2018
Uppdaterad 2 Jul 2018

Fotboll på vita duken faller ofta lika lätt som Neymar. Men bland alla filmer som gjorts om världens största sport finns det trots allt en del som sitter som ett skott i krysset. Här är tio sevärda fotbollsfilmer.

klar

Artikellänk är kopierad

”Goal!” (2005)

I den här brittiska filmen får vi följa en ung latinamerikan med en fattig uppväxt, Santiago Munez, som spelar fotboll och drömmer om att bli världsstjärna. Men resan dit är allt annat än enkel. Flera fotbollsproffs medverkar i filmen, bland andra Zinedine Zidane och David Beckham. Två ”Goal!”-filmer till gjordes efter denna, men den första filmen är helt klart den bästa.

”Skruva den som Beckham” (2002)

Den här komedin handlar om kulturkrockar, fotboll och kärlek. Jess är en tjej som drömmer om att bli fotbollsproffs, men hennes indiska familj har andra planer för henne. Jules, som även hon har oförstående föräldrar, upptäcker Jess begåvning och föreslår att hon ska spela i det lokala fotbollslaget. Filmen blev även genombrottet för skådespelaren Keira Knightley.

”She’s the man” (2006)

Den här amerikanska komedin med bland andra Channing Tatum och Amanda Bynes är en riktig feelgood-film och löst baserad på Shakespeares pjäs ”Trettondagsafton”. När Viola får reda på att tjejernas fotbollslag på skolan tvingas lägga ner låtsas hon vara sin tvillingbror på hans nya skola för att försöka ta plats i killarnas lag och vinna över killaget på hennes gamla skola. Vad hon inte hade räknat med var att bli kär i sin rumskamrat Duke och att Olivia, tjejen som Duke är kär i, blir förälskad i henne.

”Fever pitch – en i laget” (1997)

En brittisk komedi med Colin Firth i huvudrollen som är löst baserad på storsäljande romanen med samma namn av Nick Hornby, som även skrev filmmanuset. Filmen handlar om en man som är ett galet fotbollsfan, så pass att det går ut över både hans jobb och privatliv. En amerikansk version av filmen kom år 2005.

”Green street hooligans” (2005)

Den här engelsk-amerikanska filmen med bland andra Charlie Hunnam och Elijah Wood i huvudrollerna fokuserar på fotbollshuliganer och den våldsamma kulturen i den engelska fotbollsvärlden, snarare än på själva fotbollen. Den skötsamme amerikanske studenten Matt blir indragen i huliganvärlden av sin systers man i England, som är fylld av hämnd, slagsmål och gemenskap.

”Offside” (2006)

Den svenska dramakomedin utspelar sig i Stenfors, där jobben blir färre och människorna likaså. Ortens tidigare framgångsrika fotbollslag går det allt sämre för och verksamheten är nära att läggas ner. Men än finns det hopp för laget, när det tidigare engelske proffset Duncan Miller ansluter till laget. Men han är mer ur form än man räknat med.

”Kicking and screaming” (2005)

Will Ferrell och Robert Duvall spelar huvudrollerna i den här komedin. När familjefadern Phil Weston, som under hela sitt liv varit offer för sin pappas extrema tävlingsinstinkt, ska träna ett juniorlag i fotboll inser han att han har ärvt sin pappas sjuka tävlingsbeteende.

”Den sista matchen” (1981)

Den amerikanske filmen med bland andra Max von Sydow, Sylvester Stallone och självaste Pelé i rollerna, handlar om hur allierade krigsfångar fördriver tiden i ett tyskt fångläger under det andra världskriget. Det bestäms att en vänskapsmatch ska spelas mellan fångarna och det tyska landslaget. Vad de tyska ledarna däremot inte vet är att fångarna planerar ett rymningsförsök i samband med matchen.

”Bäst i Sverige!” (2002)

Ulf Malmros regisserade och Michael Nyqvist spelade en av huvudrollerna i den här Guldbagge-nominerade svenska filmen. Den handlar om en ung pojke, Marcello, som är mobbad i skolan och vars pappa drömmer om att hans son ska bli fotbollsproffs. Något som han själv inte alls vill bli.

”Gracie” (2007)

15-åriga Gracie bor i New Jersey och är den enda tjejen i en familj om tre bröder. Familjens liv kretsar kring fotboll och hennes pappa och bröder är besatta av sporten. När den äldsta brodern, stjärnan i skolans fotbollslag, tragiskt går bort bestämmer sig Gracie i sin sorg att försöka ta hans plats i pojkarnas fotbollslag och uppfylla sin brors dröm. Filmen bygger på Oscarsnominerade skådespelaren Elisabeth Shues egna barndomsminnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro