ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fotosystem känner igen brottslingar

Clarence Frenker · 1 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
Anders Eklund mördade tioåriga Engla – flera år efter att han försökt våldta en kvinna. 

Anders Eklund mördade tioåriga Engla – flera år efter att han försökt våldta en kvinna.  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX


Allmänhetens bilder ska lösa fler vardagsbrott. Det hoppas polisen, som nästa år räknar med att ha tagit ett nytt digitalt fotosystem med ansiktsigenkänning i drift.

klar

Artikellänk är kopierad

I början av nästa år räknar polisen med att påbörja en upphandling av ett nytt digitalt fotosystem med ansikts-igenkänning. Systemet, som sedan länge använts i övriga Europa och andra delar av världen, bygger på att bilder på gärningsmän kan matchas med tidigare kända brottslingar i polisens register och därmed identifieras och knytas till brott. Det vill säga samma princip som ivdag använts av exempelvis Google och Iphoto.

– I dag har vi inte det sökningsförfarandet, så självklart kommer det att påverka resultatet för att identifiera okända gärningsmän och i sin tur leda till att vi får högre och bättre brottsuppklaring, säger Per Thollin, chef för polisens nationella avdelning för fingeravtryck och signalement.

Men det är inte i första hand övervakningsbilder polisen tror kommer att bidra till att fler förövare kan komma att kunna knytas till sina gärningar.

Enligt Per Thollin är kvaliteten som regel för låg och i stället ska man till stor del förlita sig på allmänhetens egna bilder för att bland annat lösa fler vardagsbrott.

– Jag tror att det kan få en väldig spridning då de flesta i dag bär med sig kameror i sina mobiler. Ett tänkbart scenario är att en vaken granne som ser någon gå och bryta bilar och dörrar i området tar en bild på personen och skickar in. Får vi en träff och det kan kompletteras med annan teknisk bevisning så har du klarat upp en inbrottsliga, säger han och tillägger att det även kan ha en brottsförebyggande effekt.

– Om man känner till att polisen har det här verktyget kanske grova brott som misshandel på öppen gata kan förhindras.

Enligt Leif GW Persson medför dagens manuella system att övervakningsbilder i många utredningar sällan kontrolleras om det inte gäller mycket grova brott.

– Allmänt tycker jag visst, det är okej. Jag är en sådan där utvecklingsdarwinist, så jag välkomnar allt, säger Leif GW Persson. 

GW: Eklund hade kunnat gripas

Två och ett halvt år efter mordet på Pernilla i Falun fotades Anders Eklund när han försökte våldta en kvinna. Men polisen lyckades aldrig identifiera mannen på bilden – i stället gick han fri och mördade tioåriga Engla i Stjärnsund i Dalarna.

Fallet är ett av få där en mördare hade kunnat gripas i Sverige med hjälp av ansiktsigenkänning. 

– Han hade nog torskat på det här. Det är jag ganska säker på, säger Leif GW Persson.

Även den så kallade spårtjuven som lämnade Johnny, 38, att bli överkörd av tåget hade enligt polisen kunnat identifieras och gripas tidigare med systemet.

Han var under några dagar en av Sveriges mest jagade män, men kunde gripas efter att en kvinna känt igen honom på ”Efterlyst”

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro