ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FP-ledaren till attack mot oppositionen

TT · 5 Jul 2013
Uppdaterad 5 Jul 2013
FP-ledaren till attack mot oppositionen

FP-ledaren till attack mot oppositionen Foto: Scanpix


FP-ledaren Jan Björklund vill satsa på lärlingssystem för att ge unga jobb. Men han inledde sitt tal i Almedalen med att gå till attack mot oppositionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det dröjde inte många minuter förrän Jan Björklund hade gett en känga åt vart och ett av oppositionspartierna. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna för deras motstånd mot arbetskraftsinvandring, Miljöpartiet för att det vill korta arbetstiden och Vänsterpartiet för sitt EU-motstånd.

Men det som Jan Björklund helst ville berätta om för publiken i Visby var det utbyggda lärlingssystem, som han vill att de andra regeringspartierna ska säga ja till redan i höstens budgetförhandlingar.

– Det är dags att detta land uppvärderar riktiga yrkesutbildningar, sade Björklund.

Björklund har inspirerats av länder som Tyskland, Österrike, Nederländerna och Danmark, där lärlingar är vanliga och ungdomsarbetslösheten inte alls lika hög som på andra håll i EU. Tanken är att hälften av alla yrkeselever, runt 50 000, ska gå en lärlingsutbildning 2020. Poängen är att yrkeseleverna lär sig på en arbetsplats i stället för i en skolsal.

– Det blir mera på riktigt. Även de som är studietrötta får då ökad motivation att fullfölja utbildningen och väldigt ofta leder det till riktiga jobb när lärlingstiden är slut, sade Björklund på en pressträff före talet.

Intresset för yrkesutbildningar och den form av lärlingsutbildning som finns i dag är svalt. Men Björklund tror att möjligheten att bli anställd kommer att öka intresset.

– Det är klart att det skapar en stark drivkraft till att söka den här typen av utbildning. Det lärlingssystem vi hittills har haft är ju mera på låtsas, sade Björklund, som själv är den som skapat det nuvarande systemet.

Företagen ska få ett anställningsstöd på 80 procent av lönekostnaden och handledarstöd. Björklund tycker att det är rimligt att arbetsgivarna får ett så kraftigt stöd.

– Här handlar det om att företaget tar på sig det utbildningsansvar som i dag åligger skolan, och skolan betalar vi ju med skattepengar, sade Björklund.

Moderaterna välkomnade förslaget direkt och även Centerpartiet är med på noterna. I måndags skrev C-ledaren Annie Lööf en debattartikel, där hon bland annat föreslog utbyggt lärlingssystem.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro