ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FP rasar mot nya stationshuset: Helt groteskt”

Anders Göransson · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012
FP rasar mot nya stationshuset: ”Helt groteskt” Den högsta av de fyra byggnaderna blir 61,6 meter. Det är 20 meter högre än det hotell som i dag står där. Folkpartiet motsätter sig att en så hög byggnad slås upp mellan Centralstationen och Klara kyrka.

FP rasar mot nya stationshuset: ”Helt groteskt” Den högsta av de fyra byggnaderna blir 61,6 meter. Det är 20 meter högre än det hotell som i dag står där. Folkpartiet motsätter sig att en så hög byggnad slås upp mellan Centralstationen och Klara kyrka. Foto: Tenjin visual


Det planerade 61 meter höga stationshuset mitt emot Centralstationen på Vasagatan blir verklighet. På torsdagen klubbades detaljplanen, trots arga protester från Folkpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det här är inte bättre än när man rev Klarakvarteren. Nu uppför man något som är helt groteskt i omgivningen, säger Björn Ljung, gruppledare för Folkpartiet i stadsbyggnadsnämnden.

Bygget av en stationsuppgång för Citybanans station Stockholm City har diskuterats i åratal och planerna har ändrats flera gånger. 

Det projekt som presenterades av statliga fastighetsbolaget Jernhusen i somras består av fyra huskroppar, varav den högsta är 61,6 meter. Det är 20 meter högre än det hotell som i dag står på platsen.

Folkpartiet har hela tiden motsatt sig att en så pass hög byggnad slås upp mitt emellan Centralstationen och Klara kyrka, men körs nu över av allianskamraterna M, C och KD – som även får stöd av S. – Det finns en okänslighet hos både Moderaterna och Socialdemokraterna i ärenden som handlar om betong, säger Björn Ljung.

Stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius (M) försvarar projektet. – På platsen byggs en toppmodern stationsbyggnad, den befintliga hotellverksamheten får nya lokaler samtidigt som vi också bygger vanliga bostäder, något som det verkligen behövs mer av i City, säger hon.

Stadsarkitekten Karolina Keyzer har tidigare beskrivit de planerade huskropparna som ”varsamt inordnade i omgivningen”.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro