ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fp satsar på de handikappade

Stockholm TT · 14 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Leijonborg gav sig ut på höstens första valturné på måndagen. Den gick till Västerås och Uppsala och i samband med den presenterade han ett handikappolitiskt manifest.

Förslagen ska ses som ett utspel i de förhandlingar som just nu pågår om de borgerliga partiernas gemensamma valmanifest.

Leijonborg hänvisar till att den borgerliga regeringen 1991- 1994 genomförde rätten för handikappade att få en personlig assistent trots den tidens besvärliga ekonomi.

Det borde vara enklare nu, anser Leijonborg som inte tycker att mycket har hänt de senaste dryga tio åren. Handlingsplan För sex år sedan antog visserligen riksdagen i stor enighet en tioårig handlingsplan för att handikappanpassa Sverige. Men de mål som sattes upp kommer inte att nås, konstaterar folkpartiet. Vid halvtid hade mindre än 25 procent genomförts, enligt handikapprörelsen. -Sex år har gått men långt ifrån 60 procent har uppnåtts, säger Leijonborg. Vi tror inte att det kommer att funka om det inte går hand i hand med extra pengar. Folkpartiet föreslår därför att en halv miljard anslås varje år under de kommande fyra åren.

Men det behövs, enligt fp, inte bara morötter utan även en piska. Därför vill partiet att brister i tillgängligheten ska klassas som diskriminering. Den nya lagen ska gälla från 1 januari 2011. Att bryta mot den ska vara förenat med kraftiga böter.

Ett mål ska sättas upp om att 3 500 fler handikappade ska få jobb varje år. -Alldeles för många står utanför arbetsmarknaden, säger Leijonborg. Med samma sysselsättningsgrad som för övriga skulle ytterligare 140 000 ha ett jobb. Lönebidrag Folkpartiet vill ha fler lönebidragsanställningar och avskaffa arbetsgivarnas medfinansiering i sjukförsäkringen.

Under Leijonborgs första resa handlade det annars mycket om jobb, skola och integration.

I Västerås serverade Leijonborg kebab på Burger Corner till stöd för små företag och höll möte.

Han tycker att valrörelsen börjat bra för Alliansen och gläds över det genomslag som han fått för kraven på 2 000 nya platser och ökad tvångsvård inom psykiatrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro