ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fp vill satsa på kärnkraft

Stockholm TT · 11 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Folkpartiets ledare Jan Björklund på presskonferans tidigare idag fredag. 

Folkpartiets ledare Jan Björklund på presskonferans tidigare idag fredag.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Folkpartiledaren Jan Björklund vill att förbudet mot att bygga ny kärnkraft hävs i början av nästa mandatperiod 2010–2014. Han anser också att den borgerliga alliansen bör ha en gemensam energipolitik innan nästa val.

– Det är dags att Sverige, precis som många andra länder har gjort, omprövar sin inställning. Sedan 1980 har vi haft en politik som gått ut på att kärnkraften ska avvecklas, säger Björklund.

Enligt fp-ledaren räcker det inte med att de borgerliga lyckas komma överens om att tillåta en utbyggnad av kärnkraften. I praktiken är det nödvändigt att även socialdemokraterna sluter upp.

Fp anser att en utbyggnad av kärnkraften ska finansieras med privata medel. Han vill att förbudet mot att bygga ny kärnkraft hävs i början av nästa mandatperiod 2010–2014. Han anser också att den borgerliga alliansen bör ha en gemensam energipolitik innan nästa val.

Fp ser för närvarande ett behov av fyra nya reaktorer efter 2020 för att ersätta de gamla som då beräknas börja tas ur drift. De bör, enligt Björklund, byggas på de platser där dagens kärnkraftverk finns: Ringhals, Forsmark och Oskarshamn.

Björklund vill inte förbjuda att Barsebäck startas igen. Han tror dock inte att det skulle bli aktuellt, sedan verket varit ur drift under så lång tid. Han medger att det finns risker med kärnkraft.

– Men klimatförändringarnas risker är större, säger han.

Miljöpartiet anser att fp drar Sverige flera decennier bakåt i tiden om det lyckas med att dra i gång en stor kärnkraftsdebatt.

"Det verkar ha blivit en total härdsmälta i alliansens samarbete", skriver språkröret Peter Eriksson i en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro