ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FRA bryter medvetet mot lagen

Frida Sundkvist · 29 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013
FRA bryter medvetet mot lagen

FRA bryter medvetet mot lagen Foto: Lotta Bergseth


FRA-lagen hade aldrig röstats igenom i riksdagen, om det inte vore för kompromissen som kritiker i de borgerliga partierna tvingade igenom. Nu kan Metro avslöja att FRA medvetet bryter mot den överenskommelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro kunde i veckan avslöja att Försvarets Radioanstalt, som övervakar internet- och telefontrafiken som passerar Sveriges gränser, än en gång prickats av kontrollmyndigheten Siun för sin slarviga hantering av känsliga personuppgifter.

Metro har nu tagit del av ytterligare dokumentation som visar att FRA inte bara prickas. Övervakningen bryter dessutom mot de borgerliga partiernas kompromiss om FRA-lagen från september 2008. Utan de femton punkterna i kompromissen för att skydda den enskildes integritet hade lagen aldrig röstats igenom.

Enligt punkt 14 får rådata, eller så kallad trafikdata, inte sparas mer än tolv månader. Men det har FRA medvetet brutit mot genom att helt enkelt flytta personuppgifter som samlas in till en annan databas, där uppgifterna får sparas längre.

►Läs mer: Trots löfte om motsatsen – FRA övervakar svenskar Det finns ingenting i kontrollmyndigheten Siuns dokumentation som pekar mot att FRA skulle flyttat dessa uppgifter av en slump, tvärtom. ”Enligt Siuns bedömning är det varken lämpligt eller motiverat att vidga uppgiftssamlingarnas omfång på det sätt som FRA gjort genom sin bedömning”, skriver Siun till FRA.  – Genom att man flyttar uppgifter mellan olika databaser kringgår man regler om att radera informationen, förklarar Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Stockholms universitet.

FRA övervakar och lagrar enorma mängder trafikdata, som innehåller uppgifter om vilka privatpersoner kommunicerar med, när vi gör det och hur vi gör det. Enligt lagen får FRA genomföra den övervakningen, inte bara för att övervaka terrorister, utan även för att testa och utveckla sina it-system – men uppgifterna måste då raderas efter tolv månader. Det bryter FRA mot genom att helt enkelt flytta uppgifterna till en databas som ska analysera innehållet. Där får uppgifterna sedan sparas mycket längre.

Analysdatabaserna får inte ens innehålla trafikdata från utvecklingsverksamheten. – De vet inte på förhand vad de ska undersöka. De vill lagra så mycket som möjligt för att det kan vara bra att använda senare, förklarar Mark Klamberg. Han är aktiv i Folkpartiet och var själv skeptisk när FRA-lagen debatterades 2008. – Jag förstod att det här skulle hända. Att jag hade rätt är ingen tröst, säger han.

När Metro träffade FRA:s informationschef Anni Bölenius i veckan sade hon att det är helt naturligt att Siun hittar områden i verksamheten som kan förbättras. – Sammantaget är jag trygg med att vi följer lagstiftningen, sade hon då.

Metro har sökt FRA för en kommentar om de nya uppgifterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro