ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FRA-chef: Vi ser en otäck framtid

Rickard Lindholm · 22 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Ingvar Åkesson. Ålder: 64. Familj: Gift, vuxen son. Gör: Generaldirektör på FRA. På CV:t: Hovrättsassessor och rättssakkunnig på Försvarsdepartementet. Föredragande i Konstitutionsutskottet och sakkunnig i FRA-utredningen. Expeditionschef på Försvarsdepartementet och sekreterare i ubåtskommissionen. Expert i underrättelsekommittén. Särskild utredare i 2008 års alkohollåsutredning. Utbildning: Jurist. Dold talang: En fena på matlagning. Fritid: Tycker om att segla och att åka skridskor.

Ingvar Åkesson. Ålder: 64. Familj: Gift, vuxen son. Gör: Generaldirektör på FRA. På CV:t: Hovrättsassessor och rättssakkunnig på Försvarsdepartementet. Föredragande i Konstitutionsutskottet och sakkunnig i FRA-utredningen. Expeditionschef på Försvarsdepartementet och sekreterare i ubåtskommissionen. Expert i underrättelsekommittén. Särskild utredare i 2008 års alkohollåsutredning. Utbildning: Jurist. Dold talang: En fena på matlagning. Fritid: Tycker om att segla och att åka skridskor. Foto: Casper Hedberg / Svd / Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Han är chef för en av Sveriges mest hemlighetsfulla myndigheter.  Huvudkontoret ligger ute på en ö och det är förbjudet att spela in intervjun. För Metro Teknik berättar FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson vad det är de jobbar med.

Det pratas mycket om att ni håller koll på svenska folket. Har du kollat upp mig och läst min mejl innan intervjun?– FRA är en utrikesunderrättelsetjänst. Vår uppdragsgivare kan vända sig till oss för att få information om utlandet. Det kan till exempel handla om yttre hot, spridning av massförstörelsevapen eller IT-hot. Vi är också allmänt stöd i regeringens utrikes- och försvarspolitik.

Hur går det till?– Om regeringen ger oss en inriktning som vi ska kolla på måste vi gå till Försvarets underrättelsedomstol för att söka tillstånd. Den ska se att signalspaningen stämmer med lagen. När vi fått det tillståndet kan sedan Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten ge oss tillgång till enstaka kablar att spana på.

Hur söker ni information i datatrafiken?– Vi arbetar både genom automatisk filtrering och genom specifika sökbegrepp. Men det är inte så enkelt som att söka på ord som bomb eller al-Qaida. Det vanliga är att vi söker på ett nummer eller en speciell IP-adress – med tydlig koppling till de utländska förhållanden som vi får spana på.

Vilket är det största hotet mot Sverige i dag?– IT-hotet är allvarligt och växer. Det är inte längre bara enskilda hackare utan också andra aktörer med stora resurser som tränger sig in i känsliga informationssystem och skaffar sig information, eller förbereder manipulation och sabotage. Cyberrymden är en ny konflikt­arena och det är en otäck framtid vi ser framför oss.

Vilka är det som attackerar oss?– Vi berättar inte om vad vi vet, vilka mål vi har eller vilken förmåga vi har. Om vi talade om det skulle de vi spanar på att veta vilken kapacitet vi har.

Vad gör ni mot attackerna då?– Vi har inte bara signalspaning utan teknisk informationssäkerhet också. Uppdraget är så, att vi ska hjälpa statliga myndigheter som har känsliga uppgifter. Därför gör vi, på deras begäran, bland annat sårbarhetsanalyser hos dem och försöker angripa systemet för att ta reda på var blottor och hål finns.

Kan du säga något om tekniken ni använder?– Mottagarutrustning av olika slag så klart. Vi har ett otroligt datorstöd för nästan hela vår verksamhet för att ta emot signaler både i luft och kabel och processa de så att de blir tydbara koder som behöver krypteras. Vi vill ligga steget före i den tekniska utvecklingen.

Vad krävs för att få jobb här?– Vi har många tekniker, ingenjörer, matematiker och systemvetare. Många språkkunniga människor också. Vi har till exempel folk som kan nästan alla arabiska dialekter.

Hur bra är de som jobbar på FRA då?– Vi har mycket duktigt folk. Det är nästan otäckt att se när de jobbar. De tar sig in var som helst på ett par minuter.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro