ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FRA kan övervaka miljoner människor världen över

Clarence Frenker · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013

Med hjälp av NSA:s söksystem "XKeyscore" kan FRA bedriva gränsöverskridande massövervakning av miljontals människor världen över. Det visar unika Snowden-dokument som Uppdrag Granskning i dag publicerar. Samtidigt har Sverige på uppdrag av USA utfört riktade hackerattacker mot mål i Europa. "Övervakningen är inte mot terrorister utan mot oskyldiga människor" säger journalisten Glenn Greenwald till UG.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 23 april tidigare i år samlades chefer för både amerikanska underrättelsetjänsten och Svenska FRA i NSA:s högkvarter i Baltimore, USA.

Bland de närvarande fanns bland andra NSA:s högste chef Keith Alexander och generaldirektören för Försvarets radioanstalt Ingvar Åkesson.

Mötet skedde bara några veckor innan visselblåsaren Edward Snowden avslöjade USA:s massövervakning och därmed blev världens mest jagade man.

Enligt unika Snowden-dokument som Uppdrag gransknings Fredrik Laurin, Sven Bergman och Joachim Dyfvermark nu tagit del av befästes där och då det "mycket nära" underrättelsesamarbetet mellan Sverige och USA.

I ett topphemligt PM märkt "strategisk planeringskonferens" redovisas punkt för punkt hur Sverige i det närmaste haft en nyckelroll i den globala övervakningsverksamheten.

En av punkterna handlar om hur Sverige skulle få tillgång till det kontroversiella sökprogrammet "XKeyscore" som NSA använder för att söka i den enorma mängd data som dagligen samlas in från kabel- och telefonavlyssning, Google, Facebook och satelliter. Edward Snowden har tidigare beskrivit hur "XKeyscore" gör det möjligt att söka på vem som helst och samla in all digital information som finns både bakåt och i realtid.

Det innebär att FRA, enligt dokumenten, bekräftat är en del av gränsöverskridande massövervakning av miljontals människor världen över. Även svenskar.

– Materialet är så pass explosivt för att man ser upprepade referenser om att Sverige mer än något annat land är en partner till USA i de här frågorna. Sverige utger ger sig för att vara neutralt men gör något helt annat, säger den brittiska journalisten Ryan Gallagher, som granskat massövervakning i flera år, i Uppdrag granskning.

Tillsammans med programmets team har han gått igenom de Snowden-dokument som är kopplade till Sverige.

Flera experter har efter det analyserat och kommenterat materialet, som det tog de svenska journalisterna sex månader att få tillgång till.

De topphemliga dokumenten avslöjar att Sverige också bedrivit aktiv signalspaning efter att FRA-lagen drevs igenom. Detta trots löften om att det inte skulle ske.

I PM:et till konferensen i Baltimore redovisas operation "Winterlight", som är en del av NSA:s så kallade Quantum-operationer - USA:s hemliga hackingprogram.

– Vad dokumenten visar när man lägger ihop dem är att amerikanska regeringen har skapat ett system i virtuell hemlighet som har som mål att eliminera det privata runt om i världen, säger journalisten, juristen och Guardian-krönikören Glenn Greenwald som är den person som anförtrotts att förvalta Snowdens material.

Han har precis som Snowden båda hyllats och fått kritik för att ha läckt hemligstämplad information från världens största underrättelsetjänst. Han bemöter dock kritiken med ro.

– Terrorister vet att USA och England bedriver en intensivt underrättelsearbete. Vad vi har avslöjat för världen är att övervakningen inte är mot terrorister utan mot oskyldiga människor. Och att det används för ekonomiskt spionage och för politisk makt, inte av säkerhetsskäl, säger han i programmet.

FRA vill inte kommentera den påstådda användningen av "XKeyscore", hur det används eller om det filtrerar bort svenskar.

Inte heller NSA vill kommentera materialet.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro