ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FRA krävs på svar om avlyssning

Sebastian Chaaban · 6 Nov 2013
Uppdaterad 6 Nov 2013

Har FRA avlyssnat svenska politiker och lämnat över uppgifterna?” Det är en av många frågor som FRA nu krävs svara på av politikerna i Försvarsutskottet, skriver Svenska Dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Bergseth

Den senaste tiden har Sverige pekats ut som en mycket viktig partner för den brittiska signalspaningsbyrån GCHQ:s nätövervakning i nya avslöjanden av läckan Edward Snowden. 

Försvarets radioanstalt, FRA, beskrivs som "den största samarbetspartnern till GCHQ utanför de engelskspråkiga länderna".

Nu på torsdag ska politikerna i Försvarsutskottet besöka FRA ute på Lovön – och med sig har de ett batteri av frågor.

Bland annat vill man veta om FRA har lämnat ut uppgifter om svenska medborgare som inte är misstänkta för brott till ”utländsk part”, skriver Svenska Dagbladet.

Andra frågor myndigheten kommer krävas svara på är:

”Har FRA avlyssnat svenska politiker och lämnat över uppgifterna?”

”Är FRA medveten om någon pågående avlyssning av svenska politiker”

Sista frågan är tydligt kopplad till det färska avslöjandet som att USA har avlyssnat Tysklands förbundskanslers Angela Merkels mobiltelefon.

”De flesta av oss är helt överens om att vi skall ha en stark och välfungerande signalspaning med sikte på att bekämpa kriminalitet och brottslighet är en ska. Men hur har detta internationellt tagit sådana proportioner att det inkluderar affärsmän, statsöverhuvuden och vanliga medborgare?”, skriver Svenska Dagbladet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro