ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"FRA-spaning inte så stor som framställts"

Kristoffer Rengfors · 10 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Wilhelm Agrell, författare och underrättelseforskare vid Lunds Universitet.
Wilhelm Agrell, författare och underrättelseforskare vid Lunds Universitet.Foto: Norstedt

Sverige framstår som ett orwellskt 1984 efter att FRA-lagen antagits. Men andra länder genomför mer omfattande spaning hävdar underrättelseforskare.

Efter FRA-debatten framstår Sverige som ett av Europas värsta övervakningssamhällen. En bild som inte stämmer med verkligheten säger en av Sveriges främsta underrättelseforskare till Sveriges Radio.– Sverige har ju kommit att framställas i debatten som ett unikum. Det blir ett orwellskt 1984, ett storebrorsamhälle med en långt mer omfattande elektronisk övervakning av medborgarna än något annat land. Och det här stämmer ju faktiskt inte riktigt, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, till Ekot.När FRA-lagen träder i kraft nästa år får Försvarets radioanstalt tillstånd att signalspana i kablar. Men i andra länder görs ingen uppdelning mellan radiovågor och kablar. Därför känner Wilhelm Agrell inte till något land där signalspaning är förbjudet.– Här har ju Sverige skiljt sig från andra länder i Västeuropa med egentligen ett mer restriktivt förfarande, och det har ju helt kommit bort i debatten i dag.Agrell säger även till Sveriges Radio att Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland utför mer omfattande spaning än Sverige. Vad Sverige har som de andra länderna saknar är en stor spaningskapacitet i förhållande till hur litet landet är, ett resultat av Sveriges neutrala ställning vilket gjort att landet varit tvunget att sköta all spaning på egen hand. Den punkt Sverige sticker ut allra mest är enligt Agrell att vi faktiskt diskuterar signalspaningen här. Något som inte sker i länder som Ryssland och Frankrike.– Det är länder där man inte överhuvud taget berör signalspaningsfrågor i offentliga sammanhang, men där man vet historiskt att det här är länder som bedriver en mycket omfattande och i många fall ganska aggressiv kommunikationsspaning, säger han till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro