ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FRA-spionage mot civila mål

Sofia Eriksson/TT · 7 Dec 2013
Uppdaterad 7 Dec 2013

Försvarets radioanstalt spionerar inte bara militärt, utan även på ryska civila mål och i Baltikum. Vi nalkas en punkt när icke-statliga aktörer blir föremål för underrättelseintressen”, säger professor Wilhelm Agrell.

klar

Artikellänk är kopierad

Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm.
Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm.Foto: Bertil Ericson/TT

Försvarets radioanstalt (FRA) spionerar inte bara på Rysslands ledning, utan även på civila mål i landet som energisektorn för att sedan dela informationen med USA, enligt SVT:s Uppdrag granskning som tagit del av dokument mellan amerikanska NSA och FRA.

Dessutom är de baltiska länderna föremål för FRA:s spionage.

– FRA hade en funktion när [länderna i] Baltikum blev fria. Man hade en roll för att se vart det tog vägen. Nu har man hittat en ny nisch, säger en källa inom underrättelsetjänsten till programmet och syftar på FRA:s avlyssning av kabeltrafiken från Baltikum och Ryssland som till stor del går genom Sverige.

Att FRA spionerar mot civila mål i Ryssland är inte förvånande, anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. När FRA-lagen debatterades 2008 ville regeringen utvidga mandatet mot ett större säkerhetsfält — från att gälla yttre militära hot till yttre hot — något som aldrig genomfördes.

– Säkerhetsområdet i dag är inte bara militärt. Det här är alldeles självklart en del av en ekonomisk underrättelseinhämtning, en verksamhet som Sverige bedrivit sedan 50-talet riktad mot Sovjetunionen och övriga östländer, säger Wilhelm Agrell till TT.

Skulle FRA:s spionage i Baltikum vända sig direkt mot andra EU-länder vore det kontroversiellt, enligt Wilhelm Agrell. Men handlar det främst om underrättelsetjänst riktad mot tredje parts verksamhet är det inte fullt så uppseendeväckande.

– Frågan är vad man gör mot sina vänner och allierade och vad man gör mot dem som inte är det. Det är inte en lagstiftningsfråga utan handlar mera om det politiska förhållningssättet mellan olika parter.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Eriksson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro