ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fräcka schimpanser pallar och har sex

Johan Nilsson/TT · 27 Okt 2014
Uppdaterad 27 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

En flock förslagna schimpanser i Uganda har fångat forskarnas intresse. Flocken visar på ett slående sätt hur aporna anpassat sig till en helt ny situation, menar forskarna.

Det är på natten det sker. Det är då schimpanserna i nationalparken Kibale i Uganda lämnar parken och ger sig iväg till de intilliggande fälten för att palla frukt och grönsaker.

Det är franska forskare som har fångat aporna på film, en månlös natt, med hjälp av rörelsesensorer kopplade till olika filmkameror. ► FORSKARE: Schimpanser byter mat mot sex Schimpanser är normalt endast aktiva på dagen, eftersom deras främsta fiende, leoparden, jagar på natten. Men gott om leoparder i Kibale är det ont om, varför aporna har bytt strategi.

På filmerna tycks de fräcka aporna nästan inte vara rädda för någonting, skriver forskarna i tidskriften Plos One. De väsnas, snor majskolvar av bönderna och tar då och då en paus då de passar på att ha sex med varandra. Ett stort dike ska hålla dem borta från fälten, var tanken. Men aporna böjer ner grenar från närliggande träd och svingar sig över.

Forskarna beskriver beteendet som nytt och konstaterar att schimpanserna har anpassat väl till en situation där det är människan som är den främsta fienden, inte de leoparder som en gång fanns i området.

Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nilsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro