ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fråga Cramby: Vilket är världens mest underskattade kök?

Jonas Cramby · 20 Jan 2019
Uppdaterad 20 Jan 2019
Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor.

Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor. Foto: Unsplash och Metro


Hajpen är stendöd – men burgaren lever. Jonas Cramby siar om framtiden för klassiska snabbmats-käket, och tipsar om vinterns godaste soppa.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Ställ din fråga till Cramby!

Har du en fråga om matlagning? Ta chansen och fråga en expert! Mejla Metros matskribent Jonas Cramby på [email protected]

Börjar burgarhajpen dö ut? Upplever att folk käkar mindre burgare! Vad har det ersatts av?

– Jag tror inte den mest extrema hajpen börjar dö ut, den är redan stendöd. Samtidigt är hamburgaren den kulinariska motsvarigheten till ett par Levis 501:or, en alltid aktuell klassiker. Det är bara det att vi numera lärt oss hur en bra hamburgare ska smaka och börjar ta det för givet. Det där maniska snabbmatsintresset har i stället gått vidare och diversifierats till flera saker, som ramen och kebab, napoleonsk pizza.

Tidigare i veckan bjöd Donald Trump ett fotbollslag på hamburgare i Vita huset. Ett otrendigt matval, enligt Jonas Cramby.
Tidigare i veckan bjöd Donald Trump ett fotbollslag på hamburgare i Vita huset. Ett otrendigt matval, enligt Jonas Cramby.Foto: Joshua Roberts/AP/TT

Nu är det den perfekta tiden att värma sig med en god soppa. Har du någon favorit? Finns det några härliga asiatiska varianter?

– Jag älskar också soppor. Min stora favorit är en mexikansk tortillasoppa som finns i min kokbok »Texmex från grunden«. Grunden i en god soppa är alltid en bra buljong och har man inte tid att koka en så har japanerna kommit på en genial grej: dashi. Bara sjuda lite kombualger i vatten, hälla på katsuobushi (rökta torkade tonfiskflingor) sila av, salta och vips så har du världens mest umamiga soppgrund.

quotation startGrunden i en god soppa är alltid en bra buljong.quotation end

Det franska köket är ju kanske det mest klassiska, och det finns många andra exempel på bra matkulturer. Men vilket lands kök tycker du är mest underskattat?

–Definitivt Mexikos. De flesta förknippar fortfarande det mexikanska köket med fredagsmys-tacos när det i själva verket är oerhört rikt, varierat, tekniskt skickligt, småbisarrt, uråldrigt, modernt och supersmaskigt.

Det mexikanska köket har mer än bara tacos att erbjuda.
Det mexikanska köket har mer än bara tacos att erbjuda.Foto: Bénédicte Desrus/Sipa/TT

Vad tycker du är de största dödssynderna inom matlagning?

– Att inte palla bry sig. Omsorg är underskattat.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro