ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frågan till föräldrarna: Är ditt barn könsstympat?

tomas Lundin, Åsa Larsson · 25 Sep 2014
Uppdaterad 25 Sep 2014

Är ditt barn könsstympat? Den frågan får föräldrar i Botkyrka svara på i en hälsoblankett, som skapat starka reaktioner. "Jag har fått den här frågan bara för att jag inte är född i Sverige", säger en mamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här frågan har föräldrar i Botkyrka fått.
Den här frågan har föräldrar i Botkyrka fått.

Mamman som Metro talat med berättar att hon fått samma blankett så sent som för tre år sedan då hennes näst yngsta började i skolan. Då fanns inte frågan med. Nu fick hennes sexåriga dotter papper rakt i handen från en vårdcentral med skolhälsa i Botkyrka att ta hem. Längst ner står frågan ”Är ditt barn könsstympat?”.

– Jag mådde illa och kände mig nästan kränkt. Omskärelse är ingenting jag på något sätt tycker är bra men det handlar om att man ställer en sån fråga för att man tror att vi kanske gör det på våra flickor, säger mamman till Metro.se. 

LÄS MER: Flickor avslöjade könsstympning Hon säger att hon inte hade reagerat så starkt om det var ett formulär som skickades ut till alla skolor i Sverige, men just att det är Botkyrka kommun där många av invånarna har invandrarbakgrund gör frågan känslig. 

– Jag har fått den här frågan bara för att jag inte är född i Sverige. Min dotter känner bara till Sverige och är född på Södersjukhuset. Ska det här förfölja henne bara för att hennes mamma och pappa kommer från ett annat land?

Hon menar att det finns lika stora problem som blanketten inte tar upp eftersom de inte specifikt kopplas till invandrargrupper.

– Varför ställer man inte en fråga om barnet växer upp i hem där det finns våld eller missbruk? Här handlar det om att man vill peka ut de som inte är etniska svenskar.  ► LÄS MER: Hot om könsstympning gav asyl Underlaget till blanketten kommer från Botkyrka kommuns elevhälsa. BIrgitta Asplund, verksamhetschef för medicinska insatser på skolhälsovården i Botkyrka har inte tidigare hört talas om någon förälder som blivit upprörd över frågan om deras barn blivit könsstympat. 

– Det är inget specfikt riktat till muslimer utan det är riktat till alla elever på våra skolor, säger hon till Metro.se.

Frågan finns för att kommunen ska kunna hjälpa till med insatser om ett barn blivit utsatt för omskärelse, förklarar hon. 

Så behovet av att veta det här är större än det eventuella intrånget i personernas liv som det här kan kännas som?

– Jag vet inte om jag kan tycka att det är intrång i en människas liv eftersom det här är olagligt enligt svensk lag och ett problem som många barnläkare lyfter. Det är inte riktat mot någon eller några. 

Vad händer om man kryssar i ”ja”? 

– Det blir alltid uppföljning oavsett vad man svarar i blanketten men jag kan inte säga vad som händer, det är utifrån fall till fall.

Tommy Eriksson, undervisningsråd på Skolverket, tror inte att det är så vanligt att man ställer den här typen av frågor från elevhälsovårdens sida.

– Men det kommer nog att bli vanligare för man har inte riktigt vågat ta i den här frågan tidigare. Det viktigaste är att man vågar fråga, för det handlar om barnens hälsa, säger han.

Han tycker att frågan gör sig naturligare i elevhälsosamtal än i enkäter.

– Och det är bättre att frågan ställs till alla. Det får inte bli utpekande, att man börjar tänka att det är vanligare i vissa grupper.

Det finns ingen systematik i hur frågor ställs om exempelvis våld i hemmet eller missbruk.

– Man får frågor även om annat som man inte är direkt relaterad till, det kan exempelvis kännas jobbigt att få frågor om våld i hemmet, men man kanske går vidare med förståelsen för att det kan vara viktigt för andra, säger Tommy Eriksson på Skolverket. Blanketten har också vållat diskussion på Twitter, efter att ett foto av frågan laddats upp där. 

Mamman som Metro talat med säger att hon hoppas att uppmärksamheten leder till en diskussion om vad som är okej att fråga föräldrar och elever.

– Jag vill att kommunen ska förstå vad de har gjort och få igång en debatt. Anser folk att det är normalt att man ska få sådana här frågor?

klar

Artikellänk är kopierad

tomas Lundin, Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro