ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Frågorna som Löfven kan komma att ta upp med Trump

Malin Jansson · 6 Mar 2018
Uppdaterad 6 Mar 2018
USA-kännaren Björn Ottosson tror att Stefan Löfven kan komma att ta tillfället i akt att försöka förändra presidentens syn på Sverige.

USA-kännaren Björn Ottosson tror att Stefan Löfven kan komma att ta tillfället i akt att försöka förändra presidentens syn på Sverige. Foto: IBL


I kväll svensk tid möts statsminister Stefan Löfven och USA:s president Donald Trump i Vita huset. Fokus ligger från den svenska regeringens håll på ett fördjupat handelsutbyte – men efter presidentens utspel om tullavgifter på stål och aluminium kommer mötet enligt experter sannolikt att överskuggas av hotet om ett potentiellt handelskrig.

klar

Artikellänk är kopierad

Dagens möte blir statsminister Stefan Löfvens första med USA:s president Donald Trump – och hans delegation möts av en ovanligt stor grupp i Vita huset. Enligt Frida Stranne, statsvetare och USA-expert, bör det ses som ett tecken på att Donald Trump har för avsikt att åstadkomma något med träffen.

–  Mötet är betydelsefullt trots Sveriges litenhet i sammanhanget – både utifrån att vi har ett stort handelsutbyte, vårt geografiska läge och för att Sverige just nu sitter i FN:s säkerhetsråd.säger hon. Trumps oberäknelighet gör det dock svårhanterligt för den svenska delegationen och svårt också för alla bedömare att veta i förväg vad man kan förvänta sig, 

Det huvudsakliga syftet med besöket är, enligt regeringen, att ytterligare fördjupa de svensk-amerikanska handelsrelationerna. Men eftersom Stefan Löfven blir den första ledaren från ett EU-land att träffa presidenten efter förra veckans utspel om eventuella tariffer på stål och aluminium väntas mötet överskuggas av hotet om ett potentiellt handelskrig.

Frida Stranne är statsvetare och USA-expert.
Frida Stranne är statsvetare och USA-expert.Foto: Magnus Karlsson

– Det gör att det blir mycket viktigt att på ett diplomatiskt sätt föra fram de farhågor man ser framför sig och som ju övriga EU står bakom, säger Frida Stranne. 

USA-kännaren Björn Ottosson tror att också att Sveriges medlemsskap i FN:s säkerhetsråd är av betydelse för mötet. Ofta försiggår en slags förhandling om röster inför olika typer av resolutioner, berättar Björn Ottosson, även om det inte är vad politikerna själva vill skylta med. Det kan handla om allt ifrån klimat till Iranavtalet och relationen med Nordkorea.

– Men den mest intressanta och konkreta frågan är egentligen den om cybersäkerhet. Ryssland har varit inblandade i olika typer av cyberaktiviteter för att destabilisera länder, även i Sverige en del. Då kan man tänka sig att det finns ett intresse av att kanske komma fram till någon form av överenskommelse gällande informationsutbyte, säger Björn Ottosson.

Han tror att Stefan Löfven även kan vilja ta tillfället i akt att försöka förändra presidentens syn på Sverige, som på senare tid använts som ett slagträ i den politiska debatten i USA. Av debattörer på högerkanten lyfts Sverige ofta fram som ett negativt exempel, i synnerhet vad gäller invandring.

pil
Tidigare besök i Vita huset

Sist en svensk statsminister var i Vita huset var i maj 2016, då den dåvarande presidenten Barack Obama bjöd in till ett nordiskt toppmöte. Även då var det Stefan Löfven som representerade Sverige – men då i sällskap av statsministrarna från Danmark, Norge, Island samt Finlands president.

Senast en amerikansk president besökte Sverige var när Barack Obama var i Stockholm 2013.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro