ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Framgångssagan Way out west – Tänker att vi snart måste lägga ned”

Natalie Demirian · 11 Aug 2017
Uppdaterad 11 Aug 2017
Några ögonblick från Way ut west som arrangerats sedan 2007.

Några ögonblick från Way ut west som arrangerats sedan 2007. Foto: TT/Montage


Efter publikrekordet 2016 återvänder Way out west till Slottsskogen i Göteborg för elfte året i rad. Den här gången med ett program som inkluderar Frank Ocean, Lana Del Rey och The xx. Men bakom framgångssagan ligger det mycket jobb – och en vilja att ständigt utvecklas.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag tänker alltid att vi snart måste lägga ner.

Så säger Ola Broquist, en av grundarna till Luger som arrangerar Way out west. Han har varit med sedan starten.

– Folk vill inte att jag ska säga det. Så jag kanske inte ska det. Men jag tänker inte så på ett negativt sätt, utan snarare att det gäller att hålla sig på tårna, tycka att det är kul och vilja utveckla festivalen hela tiden. Än så länge har det varit allt det där, men det kan inte vara så i all evighet.

När Ola Broquist tittar tillbaka på åren som gått säger han att det inte finns någon ”hemlighet” bakom festivalens framgångar. Det handlar snarare om ett långt och gediget arbete.

– När man startar en festival så gör man det inte ur ingenting. I alla fall inte om det ska bli en bra festival. När vi startade Way out west byggde det på att vi redan då hade samlat på oss mycket kunskap och erfarenhet och även mycket vilja om att göra en bra festival under ganska många år. Vi hade kött på benen när vi skatte igång, samtidigt som det var mycket att skjuta från höften också.

Ola Bergquist.
Ola Bergquist.

Så går det ekonomiskt

Många andra festivaler fortsätter att arrangeras trots att de blöder pengar år efter år. Det väcker frågan om hur det står till med ekonomin för Way out west.

Ola Broquist säger att det gäller att ha koll för att det ska fungera ekonomiskt, samtidigt som pengar inte kan vara drivkraften bakom festivalen. Lusten och innehållet måste vara drivkraften, ekonomin är något att ha i bakhuvudet för att allting ska gå ihop.

– Ekonomin för Way out west går bra. Men det går också upp och ner och jag tycker att det är viktigt att säga det. Jag tror att det är många som tror att vi tjänar en jäkla massa pengar hela tiden. Det gör vi inte. Vissa år kan det gå bra, andra år kan det vara ganska tajt.

Det handlar om saker som vanliga besökare inte ska tänka på, men som för arrangörerna är viktiga ingredienser som spelar in och påverkar.

– Valutakurser till exempel, det har en jättestor betydelse eftersom att vi köper artister i utländsk valuta. Eller om marken blir förstörd, och så vidare. Det är så många faktorer som spelar in och som kan påverka åt vilket håll ekonomin går.

Så förebygger man sexbrott på festivalområdet

Efter flera fall av sexbrott på Bråvallafestivalen tidigare i somras och även tidigare år meddelade arrangörerna att de ställer in nästa års festival. Bland annat anmälde en tonårsflicka att hon våldtagits i publikhavet under Håkan Hellströms konsert. Och det är inte första gången något sådant händer.

På Way out west har man alltid haft ett aktivt säkerhetsarbete, enligt arrangören, och det har man även i år.

– Vi har vår säkerhetspersonal och ett långsiktigt samarbete med både polisen, RFSU och flera andra aktörer och myndigheter. Vi känner oss väl rustade och vi har även kombinerat det med interna utbildningar. Lyckligtvis har vi varit väldigt förskonade tidigare år. Vi har haft väldigt få incidenter genom åren. Men det betyder inte att man kan slappna av så klart, säger Ola Broquist.

Kanye West på Way out west 2007.
Kanye West på Way out west 2007.

Så, vilka lärdomar kan man dra från tidigare år inför årets festival?

Ola Broquist belyser vikten av att ha bra medarbetare runt sig. Det är ett stort teamwork med många involverade. En annan lärdom är att ingenting någonsin är för sent.

– Det går alltid att ändra något, knöla in en till artist eller en extra scen.

Arrangörerna har också lärt sig att inte ta saker för givet. Förutsättningarna kan ändras hela tiden.

– Det får man vara beredd på. Sedan har vi också lärt oss att det finns en publik som är väldigt mottaglig för nya intryck. Festivalen har varit helt vegetarisk sedan 2012 och jag tycker att det har tagits emot fantastiskt bra och gett ringar på vattnet.

Robyn har spelat på festivalen flera gånger.
Robyn har spelat på festivalen flera gånger.

De största utmaningarna

Till att börja med är den största utmaningen att få ihop programmet och att få dit de artister man vill ha, säger Broquist.

– Sedan är det mycket med planering och logistik och psykologi i någon slags kombination. Logistik och planering är bara att hantera på något sätt, det är en uppgift man kan förhålla sig till. Sedan finns det speciella önskemål och speciella situationer som man måste hantera och då kan det vara lite psykologi i det.

Men när Metro frågar om han har några anekdoter att dela med sig av genom åren får vi kalla handen. Något skvaller om artisterna som stått i Slottsskogen genom åren tänker Ola Broquist inte dela med sig av.

Lana Del Rey.
Lana Del Rey.

Okej, men vilka har varit höjdpunkterna genom åren då?

– Det är klart att det var en jättehöjdpunkt med Prince år 2011. Men också med Manu Chao redan första året. Och när vi gjorde festivalen vegetarisk 2012. Det finns väldigt många höjdpunkter.

Så ser framtiden ut för Way out West

I snitt besökte 33000 personer festivalen varje dag förra året. Det blev ett publikrekord, med 3000 fler besökare per dag jämfört med året innan.

– Spontant känns framtiden spännande, intressant och ljus. Det känns som att festivalen är stark på många sätt och vis, det är ett starkt varumärke. Vi har en stark position internationellt och vi vet att artister, agenter och managers gillar festivalen och att artister vill spela här. Vi vet också att vi har en stor, dedikerad och jättebra publik. Och vi har en bra anda att hitta nya utmaningar, säger Ola Broquist.

Han tror på att göra den festival man själv skulle vilja besöka.

– Det låter ju som ett enkelt koncept, men det är inte det. För någonstans gäller det att det ska finnas en massa andra som också vill besöka samma typ av festival.

Den nu bortgångne Prince på Way out west 2011.
Den nu bortgångne Prince på Way out west 2011.

The xx: Ser fram mot Way out west

Oliver Sim från The xx är en av alla artister som kommer att stå på scen för att underhålla publiken som tagit sig till Göteborg. Det hyllade brittiska bandet har spelat på festivalen förr, men det var ett gäng år sedan sist.

– Jag ser verkligen fram emot det. När de kommer till de stora festivalerna kollar jag upp och försöker planera i förväg vilka jag har möjlighet att se uppträda. Way out west är till exempel min möjlighet att se Frank Ocean, Lana del Rey, Pixies och John Hopkins. Det kommer att bli kul! Det var ett tag sedan sist. Det är en grym festival som jag minns och gärna velat tillbaka till, säger han till Metro.

Oliver Sim passar också på att tipsa de som köpt biljetter som vilken artist de inte bör missa.

– Min rekommendation är att se Perfume Genius. Han är så bra, jag är ett stort fan!

Oliver Sim från The xx.
Oliver Sim från The xx.
pil
Way out west – år för år:

2007: Det fanns ett stort intresse för festivalen redan det första året, och biljetterna sålde ut snabbt. Akter som Kanye West, Manu Chao, The Hives och Regina Spektor uppträdde.

2008: Håkan Hellström gjorde en känslosam konsert, samtidigt som Broder Daniel gjorde sin avskedsspelning. Andra minnesvärda artister på scen det här året var bland andra Neil Young och Franz Ferdinand.

2009: Festivalen blev större och större. Robyn, Band of Horses, The National och Lily Allen fanns bland de som uppträdde.

2010: Håkan Hellström firade att ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” fyllde 10 år genom att bland annat spela hela skivan.

2011: Prince spelade och var självklart den stora höjdpunkten. Kanye West, Joakim Thåström och Robyn gjorde också minnesvärda spelningar.

2012: Festivalen drabbades av flera stora avhopp – bland annat från ett av festivalprogrammets stora namn, Frank Ocean, som tvingades ställa in på grund av sjukdom. Det här var också året då arrangörerna valde att endast vegetarisk mat skulle serveras på festivalen, och så har det sett ut sedan dess. Något som ledde till ett ”köttbråk” när tidningen GT ställde sig utanför festivalområdet och bjöd på köttbullar och prinskorvar.

2013: Håkan Hellström gjorde det igen och Alicia Keys stod för en stark spelning. Samtidigt drabbades festivalen återigen av flera avhopp – bland annat ställde Neil Young in cirka en och en halv timme innan han skulle spela. The Roots, Solange och Azealia Banks ställde också in sina framträdanden.

2014: Robyn delade scen med Röyksopp, men det som kanske flest kommer minnas från det här året var när Outkast visade upp halvnakna och strippande kvinnor på storbildskärm bakom sig under sin spelning. Något som fick många att lämna i protest.

2015: År 2012 blev det köttfritt, och det här året gick arrangörerna ett steg längre och festivalen blev mjölkfri – samma år kom havretillverkaren Oatly in i bilden som huvudsponsor.

2016: Festivalen satsar på att bli mer och mer alkoholfri. Det här året serverade den mest centrala baren på festivalområdet bara drycker utan berusningsfaktor. Sia, The Libertines och Zara Larsson var några av artisterna som spelade. Festivalen drabbades av flera regnoväder. Trots detta slog festivalen publikrekord med 33 000 besökare i snitt per dag.

2017: Festivalen pågår 10-12 augusti.

Håkan firade 10-års jubileum år 2010 på Way out west.
Håkan firade 10-års jubileum år 2010 på Way out west.
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro