ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Främlingsfientliga partier tappar i opinionen

· 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015
I Norden ser främlingsfientliga partier ut att minska opinionen om de sitter i regeringsställning.

I Norden ser främlingsfientliga partier ut att minska opinionen om de sitter i regeringsställning. Foto: Johan Nilsson / TT


Fremskrittspartiet och Sannfinländarna har den senaste tiden rasat kraftigt i väljarundersökningarna – något som skulle kunna förklaras med att partierna nu är i regeringsställning.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att ha gått starkt framåt i valet i våras har nu Sannfinländarna tappat en stor del av sitt väljarstöd. En opinionsundersökning visade nyligen att partiet fick 10,7 procent – en kraftig minskning jämfört med valresultatet som gav partiet 17,65 procent på riksnivå.

Också norska Fremskrittspartiet har haft det motigt. I kommun- och landstingsvalen i september tappade partiet 4,7 procentenheter jämfört med det förra valet.

► LÄS MER: Stödet för sannfinländarna minskar

Nedgången kan bero på att båda partierna numera ingår i en regering. – Partierna straffas på alla fronter när de sitter i regering, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid SödertörnsHögkola, till ETC.

Jungar påpekar att Dansk Folkeparti – som fått ökat stöd – haft som medveten strategi att inte vara i regeringsställning. Hon nämner också Sverigedemokraterna, som även de gått framåt i opinionen.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro