ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtiden för Stockholm: Skyskrapor

metro · 11 Jun 2012
Uppdaterad 11 Jun 2012
Arkitektkontoret Visiondivision vill skapa ett svenskt Manhattan genom att bygga skyskrapor på innergårdarna innanför tullarna.

Arkitektkontoret Visiondivision vill skapa ett svenskt Manhattan genom att bygga skyskrapor på innergårdarna innanför tullarna. Foto: VISIONDIVISION


10 000 nya lägenheter i Stockholms innerstad. Det är fullt möjligt om man bygger skyskrapor på inner-gårdarna innanför tullarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett hundratal nya höghus skulle innebära 10 000 nya lägenheter i innerstaden,  enligt förslaget från arkitektkontoret Visiondivison.
Ett hundratal nya höghus skulle innebära 10 000 nya lägenheter i innerstaden,  enligt förslaget från arkitektkontoret Visiondivison.Foto: VISIONDIVISION

Det är arkitektkontoret Visiondivision som vill förvandla Stockholm till ett svenskt Manhattan. Med förslaget ”Stockholm stacked” vill de visa att det faktiskt finns utrymme för ett hundratal höghus i stadskärnan. Något som kan behöva då Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa.

– Vi tycker att det behövs lite brandfacklor inom stadsdebatten. Vi är för att förtäta innerstaden. Det finns många fördelar med det. Dels sparar man på grönytor som finns runt om staden och sedan finns det färdiga kommunikationer, säger arkitekten Anders Berensson.

– Det enda som behövs är en enkel lagändring, där man tillåter att man byggen på fri höjd på innergårdarna.

Joakim Larsson (M), som just nu vikarierar som stadsbyggnadsborgarråd, har på grund av ”lite logistikproblem” inte kunnat kommentera förslaget under helgen.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S), som själv föreslagit att man ska bygga fyra skyskrapor vid Marieberg på Kungsholmen, gör dock tummen ner. I stället för innergårdar föreslår han att man bygger på tunnelbanestationerna.

– Att bomba hela staden med höga hus på stadens innergårdar är ett roligt och tankeväckande inlägg i debatten. Vi kommer att behöva bygga högre för att få plats med fler folk, men vi har fortfarande mark att bygga på. Förslaget är också lite väl innerstadsfixerat. Jag vill gärna se att vi bygger vackra höga hus i andra lägen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro