ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtiden ljusare för ekonomerna

Caroline Engvall · 9 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ekonomutbildningen är en av de största utbildningarna vid universitet och högskolor. Varje år examineras ungefär 6 000 ekonomer. Arbetslösheten 2009 var på en fortsatt rekordlåg nivå på 1 procent bland nyexaminerade civilekonomer. Johan Andréasson, Elisabeth Ehn och Claes Lindahl går utbildningen i Göteborg.

Ekonomutbildningen är en av de största utbildningarna vid universitet och högskolor. Varje år examineras ungefär 6 000 ekonomer. Arbetslösheten 2009 var på en fortsatt rekordlåg nivå på 1 procent bland nyexaminerade civilekonomer. Johan Andréasson, Elisabeth Ehn och Claes Lindahl går utbildningen i Göteborg. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Finansmarknaden är tuff  Men läget för ekonomistudenterna är bättre än väntat. "Finns tendenser på att företag börjar anställa igen".

Ekonomibranschen och bankerna brakade samman mitt under deras studieperiod.Men trots att finansmarknaden är tuff i dagsläget ser dagens studenter ändå ljust på framtiden.– Jag tycker redan nu att det finns tendenser på att företagen vågar börja anställa igen eftersom det utannonseras betydligt fler jobb genom olika typer av jobbportaler och i tidningar jämfört med för ett halvår sedan, säger Elisabet Ehn, 25, ekonomistudent på Chalmers Entreprenörsskola i Göteborg.

Kurser med inriktning mot ekonomi tillhör de utbildningar som har ökat mest under de senaste 20 åren. Tillgången på ekonomer växer och kommer att fortsätta så under lång tid framöver.

Enligt prognoser kommer det att finnas ett överskott på högskoleutbildade ekonomer när de som börjar läsa 2009/10 kommer ut på arbetsmarknaden från 2012. Det hindrar inte dagens studenter från att tro på sin framtida position på arbetsmarknaden.– Det ser ju mörkt ut med jobb på den finansiella marknaden när man tittar på hur det har gått för banker runt om i världen, men det verkar ju som om världen är på väg ur krisen. Jag har även breddat mina ekonomikunskaper med innovation och entreprenörskapkurser om jag skulle vilja starta eget, säger ekonomistudent Claes Lindahl, 25.

Alla tre skulle gärna vilja prova att arbeta utomlands.– Framförallt i början av min karriär eftersom jag i framtiden gärna vill bo i Sverige. Att ha lärdomar från möten med andra kulturer tror jag är väldigt viktigt i vår allt mer globaliserade värld, säger Johan Andréasson, 25.

... och nu går en stor 40-talistpropp i pension

På kort sikt, det vill säga de närmaste två-tre åren framöver kan det vara tuffare att få jobb som ekonom. – Men det positiva är att det i dag sitter en stor propp bestående av 40-talister som successivt går i pension nu och under 2010-2013. Dessa pensionsavgångar kommer att skapa jobbtillfällen för våra ekonomistudenter, säger Li Malmström, universitetslektor och huvudlärare i finansiering vid Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet.

Och faktum är att läget på arbetsmarknaden är ljusare än många tror. Karriärcentret på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet har på mindre än fyra månader förmedlat över 150 jobb.– Arbetsgivare kontaktar oss både för att annonsera sina tjänster mot våra studenter och för att få en direktmatchning mot vår CV-databas, säger Marina Mourad, karriärcenteransvarig på

Företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet.Dessutom kommer det att bli lättare för ekonomer att söka sig utomlands.– Finansmarknaden är oerhört globaliserad och ger jobb även utanför Sverige. Londons finansvärld är dämpad just nu men vi ser redan i dag att London har kommit tillbaka som arbetsgivare för ekonomer, säger Li Malmström på Stockholms universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro