ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidens bartenders samlas på robotmässa

Tomas Lundin · 22 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Världens största – och enda – mässa för robotbartenders öppnade under torsdagen i Österrikes huvudstad Wien.

Har du någon gång önskat att slippa barpersonal som blandar drinkar efter humör, låtsas att du inte finns och tjurar när de inte får dricks? Lösningen går just nu att beskåda i Wien.

Roboxotica är lika mycket ett konstevenemang som en mässa för robotälskare. Bakom spektaklet står österrikiska teknik-performance-kollektivet "Syntharturalistische Kustvereinigung" – Shifz.

– Det finns en härlig blandning av lågteknologiska och högteknologiska robotar. Ett exempel på en low tech-robot är "Blender Bike", som helt enkelt är en cykel kopplad till en blender. När du trampar mixas din mojito, säger Magnus Wurzer, en av grundarna av Roboxotica.

Om "Blender Bike" är enkel är "The Brainwashing Machine" dess motsats. Maskinen läser av alfavågorna i din hjärna och anpassar drinkreceptet efter därefter.

Det finns också robotar som röker och dricker på mässan. Det är knappt man kan tro att det behövs några människor överhuvudtaget.

Det svåraste med att göra en drinkmixarrobot är enligt Magnus Wurzer helt enkelt att få den att funka.

– Många fungerar inte under öppningsdagen.

Ett par krogar har experimenterat med att ha drinkrobotar som gimmick, bland annat i London, men de har fått lägga ner på grund av för jobbigt underhåll.

Enligt Magnus Wurzer kommer det dröja ett tag innan det finns en robot bakom baren på varje krog, även om maskinerna smyger sig på. Kranen som blandar läsk är ett exempel.

– Men det vi belönar är inte effektivitet och snabbhet, utan elegans och upfinningsrikedom, säger Magnus Wurzer.

Roboxotica pågår till och med söndag den 25 november.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro