ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Framtidens byggbransch är som Minecraft – fast på riktigt

Daniel Cederlund · 27 Mar 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017
Victor Davidov arbetar redan med framtidens teknik i sitt jobb på NCC.

Victor Davidov arbetar redan med framtidens teknik i sitt jobb på NCC. Foto: Kristofer Hedlund


Vill du jobba med framtidens samhällsbyggnad? Då kan du glömma pappersritningar. Byggbranschen är mitt inne i en digitaliseringsresa där nyckeln stavas BIM. – Det är Minecraft och Spotify i ett – fast på riktigt, säger Victor Davidov på NCC.

klar

Artikellänk är kopierad

Hej då, snigelpost och dyra felbyggen. Nu är det avancerade digitala verktyg som gäller inom byggbranschen. BIM, som står för byggnadsinformationsmodellering, har varit ett riktigt buzzword de senaste åren och är branschens väg in i digitaliseringen.

– I dag kan vi testa våra byggen redan innan de är påbörjade, vilket så klart är en enorm fördel för alla parter. Det förhindrar problem under själva bygget, eftersom vi kan se dem redan innan vi kör igång, säger Victor Davidov, digital affärsutvecklare på NCC.

Helt nytt sätt att jobba på

Och framtiden ser inte sämre ut. VR i all ära – AR (augmented reality) är det som kommer att slå på bred front, förutspår Victor Davidov. Det innebär att du med hjälp av ett par glasögon kan se ett hologram av bygget genom dina glasögon. Där är möjligheterna oändliga – du kan till exempel följa vattenledningarna i en vägg utan att behöva öppna väggen, eller som snickare på bygget få dina ritningar projicerade med millimeterprecision – direkt framför dina ögon, ovanpå verkligheten.

– BIM är grunden till att vi kan lösa alla de här häftiga grejerna. Inte minst blir kommunikationen mycket snabbare. Tidigare fick vi skicka ut ändringar i en ritning med snigelpost, som sedan skulle plastas på plats och delas ut – det kunde ta dagar. I dag lägger vi upp det i molnet och korrigerar allt med ett klick, säger han.

Så här kan det se ut när man arbetar med BIM.
Så här kan det se ut när man arbetar med BIM.

Gå runt i ett hologram av bygget

Ett byggmöte i dag kan därför se helt annorlunda ut än vad det gjort tidigare. En öde tomt där arkitekter och byggherrar pekat och fått försöka måla upp en bild efter bästa förmåga blir daterat med BIM-modellen. Det är inte bara i byggandet av hus och byggnader som BIM används som arbetssätt. Även större anläggningar som exempelvis broar, vägar, järnväg, vatten och avloppsledningar byggs upp som dessa virtuella modeller för att testas och kvalitetssäkras innan de byggs.

– Ett bilföretag kan ta fram en fysisk prototyp. Det är inte lika enkelt med en fastighet på 45 000 kvadrat. Men med de här verktygen kan vi ta med kunden, ta på oss AR-glasögon och gå runt i ett hologram av bygget för att få en känsla för hur allt blir i slutändan. Det blir ofta en stor ekonomisk vinst då förändringar under pågående bygge kan bli väldigt dyra, säger Victor Davidov, och fortsätter:

– Vi bygger allt från grunden med BIM och det ger oss möjligheten att dela uppdaterad information som spellistor delas i dag. Det är som Minecraft och Spotify – fast på riktigt.

Vilka jobb kan en BIM-utbildning leda till?

– Det är det som är så spännande – du kan bli i stort sett vad du vill inom bygg. Redan i dag är det mycket meriterande när vi på NCC anställer och vi är inte många år från att det kommer att vara ett krav att ha kunskaper inom BIM. Dessutom är byggbranschen verkligen sena på bollen i den digitala transformationen, så det finns möjlighet att påverka på riktigt, vilket jag tycker är väldigt kul och ser som en stor möjlighet.

pil
Fakta: Utbildningen som leder till jobb inom framtidens bransch – bygg och anläggning

Var: Stockholms Tekniska Institut.

Vad: STI har två yrkeshögskoleutbildningar där du får lära dig att arbeta med BIM: STI-Ingenjör Byggprojektör BIM och STI-Ingenjör Anläggningsprojektör BIM. Med en BIM-utbildning blir du ett hett villebråd bland byggföretagen och har chans att bygga framtidens samhälle i en högteknologisk bransch.

Längd: Båda utbildningarna är två år långa och startar i september.

Ansök senast: 8 maj.

Här kan du läsa mer om utbildningarna och skicka in din ansökan! 

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro