ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Framtidens hus byggs som stora skalbaggar

Aron Andersson · 28 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Den namibiska svartbaggen inspirerar arkitekter.

Den namibiska svartbaggen inspirerar arkitekter. Foto: Rene Lorenz


klar

Artikellänk är kopierad

Den namibiska skalbaggen inspirerar arkitekter. Har ett skal som stöter bort och samlar ihop regndroppar som landar på dess rygg. Står modell för både växthus i öknen och gröna tak i Sverige. 

Biomimetiken, att försöka efterlikna djur och växter inom ingenjörskonsten, är ett område som blir allt populärare och av många spås en ljus framtid. Arkitekter och formgivare är bland de ivrigaste att hämta inspiration från naturen.– Det är jätteintressant just nu. Arkitekter förstår att de måste tänka hållbart. Alla arkitekturskolor i hela världen skriver om sina utbildningsplaner för att alla årskurser måste ha ett hållbart tänkande, säger Ulrika Karlsson, arkitekt och gästprofessor på KTH.

Hon har initierat projektet Hydrodynamiska gröna tak, där hon vill hämta inspiration från den namibiska svartbaggen (Stenocara gracilipes). Dess skal är konstruerat på ett sådant sätt att den kan både stöta bort och samla ihop de regndroppar som landar på ryggen, en åtråvärd egenskap i Namibias heta klimat.– Gröna tak är en väldigt traditionell teknik, men hur kan man tänka nytt? Hur kan vi tänka för att skapa mikroklimat eller ta vara på vatten på ett ännu bättre sätt än i dag?

Genom projektet ska biomimetiken utforskas ännu mer och i slutändan förhoppningsvis en byggnad konstrueras.– Vi hoppas det, vi har inga pengar för det nu, men det är förhoppningen.

Ny sajt länkar samman natur och ingenjörskonst

Om du fastnat med ett utvecklingsprojekt kan du fråga naturen om hjälp. Asknature.org är en ny sajt där biologer och ingenjörer ska lära sig prata samma språk.– Det finns ett kommunikationsproblem. Biologer använder invecklad terminologi som många gånger avskräcker formgivare, säger Christopher Allen, projektledare för sajten.

Målet med sidan är att skapa en databas över problem som naturen löst på finurliga sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro