ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Framtidens konstgjorda kött – så långt har vi kommit

Natalie Demirian · 19 Maj 2017
Uppdaterad 19 Maj 2017
Till höger: odlat kött. Till vänster: Växtbaserat kött.

Till höger: odlat kött. Till vänster: Växtbaserat kött. Foto: ED/CE/Cultured Beef Website/Impossible Foods


En hamburgare som smakar, luktar och ser ut precis som kött, men som egentligen är gjord på växter. Eller odlat kött från ett laboratorium där inga djur behöver dödas. Båda alternativen kan ligga på din tallrik närmare i tiden än du tror. Metro reder ut hur långt vi egentligen har kommit i utvecklingen av framtidens kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Du som läser den här texten kanske aldrig äter kött? Eller så är du en riktig köttälskare som äter kött varje dag i veckan? Kanske är du en mix av båda?

En sak är säker – det finns människor som älskar att äta kött, och antalet blir bara fler och fler. Så pass att köttproduktionen i världen i dag står för drygt 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, enligt Jordbruksverket. Samtidigt är FN:s prognos att efterfrågan på kött bara kommer att fortsätta stiga i takt med att befolkningsmängden på jorden stiger.

Inte så konstigt då att det pågår ett intensivt arbete på flera ställen i världen för att hitta nya sätt att producera kött, finansierat av diverse rika investerare.

Så, vad menar man egentligen med ett ”nytt sätt” att producera kött?

Man kan säga att det i dag finns två olika alternativ till konventionellt kött (alltså kött från djur) som är så pass avancerade att de kan tillfredsställa köttälskare.

Det ena alternativet handlar om odlat kött, även kallat ”in vitro”-kött. Det andra alternativet handlar om växtbaserat kött.

Vad är egentligen odlat kött?

Tanken med odlat kött innebär förenklat att du kan äta kon, grisen, kycklingen eller vilket annat kött du än är ute efter utan att djur faktiskt behöver slaktas. Köttet framställs i stället genom att muskelceller från djur odlas i ett laboratorium.

Det var år 2013 som en testpanel i London fick smaka på den första provrörsodlade hamburgaren. Det var en burgare på 140 gram konstgjort kött som odlats fram från stamceller från nötdjur. Sveriges Radio skriver i en artikel från det året att det tog sex veckor att få fram den hamburgaren och att köttet blandades med salt, äggpulver och ströbröd och sedan färgades köttet med rödbetsjuice och saffran.

– För att det här ska lyckas krävs det att färsen ser, känns och förhoppningsvis smakar som originalet. Jag hoppas att det vi gör visar att odlat kött kan vara svaret på stora problem som världen står inför, sa den nederländske professorn och upphovsmannen bakom burgaren Mark Post till AP, enligt SR.

Mark Post med sitt odlade kött i handen.
Mark Post med sitt odlade kött i handen.

Mark Post sa vid samma tillfälle att han hoppas på att det odlade köttet ska lösa världens ökade köttkonsumtion:

– Efterfrågan på kött kommer att fördubblas under de kommande 40 åren. I dag använder vi 70 procent av vår jordbrukskapacitet till köttproduktion. Då förstår man lätt att det gäller att hitta alternativ.

Hamburgaren ifråga kostade hela 325 000 dollar att framställa, men Post sa år 2013 att han tror att det konstgjorda köttet skulle kunna finnas i en storskalig produktion inom 10-20 år. På mindre än två år, år 2015, hade priset sjunkit till strax över 11 dollar per hamburgare, skriver Veckans Affärer.

Ett par år senare, år 2016, kom världens första odlade köttbulle, då från det amerikanska företaget Memphis Meats, skriver Washington Post. Köttbullen var, precis som Posts första hamburgare, dyr att framställa.

När kan vi äta odlat kött och vad är det egentligen bra för?

Washington Post skriver att både det nederländska och det amerikanska forskarteamet hävdar att det labb-producerade köttet kommer att finnas i matbutiker och restauranger inom några år, och flera testpersoner har också fått smaka på köttet.

Samtidigt visar en studie från Oxford som utkom år 2011 att odlat kött skulle kunna minska ytan som krävs för att producera kött med 99 procent, och minska vattnet som behövs till de områdena med 90 procent. Dessutom visar studien att labb-producerat kött skulle kunna minska växthusgasutsläppen markant jämfört med det som i dag produceras av kor, grisar och även kycklingar.

Är det säkert att odlat kött kommer att göra nytta?

Alla är dock inte lika positiva till odlat kött, skriver Washington Post. En av farhågorna är exempelvis den el och värme som krävs för att odla stamcellerna i labb och dessutom har det väckts frågor kring hur man ska kunna odla i sterila miljöer utan antibiotika och samtidigt kunna komma upp i stora volymer.

– Det är verkligen för tidigt att säga vad de miljömässiga konsekvenserna av de första odlade köttprodukterna kommer att vara, säger Carolyn Mattick, en miljöingenjör vid Arizona State University.

Hon fortsätter:

– Med ny teknologi kommer ofta ”trade-offs”. Ta till exempel bilar. De hade enorma fördelar över hästar i början på 1900-talet, men bilarna på vägarna i dag avger mycket koldioxid. Det betyder inte att vi ska sluta använda bilar eller sluta forska om odlat kött, utan snarare att vi måste vara redo för att hantera baksidorna som kan komma med det.

Mark Post tror däremot att energibehovet kan reduceras relativt enkelt.

– En av de stora energikostnaderna är att tvätta tankarna med värme, men vanligt tvål kan vara mycket, mycket effektivt, säger han.

Tidningen skriver också att det fortfarande är oklart huruvida konstgjort kött vore mer eller mindre hälsosamt än vanligt kött.

I vissa avseenden säger forskare att odlat kött vore bättre för oss att äta. Eftersom att köttet skulle kunna produceras i sterila miljöer skulle det vara fritt från farliga bakterier. Centers for Disease Control and Prevention, USA:s nationella folkhälsomyndighet, räknar smittämnen i kött som en av de vanligaste orsakerna till dödliga livsmedelsrelaterade infektioner hos människor.

Även användningen av antibiotika i djur för att bekämpa sjukdomar och få djuren att växa snabbare har identifierats som en källa till antibiotikaresistenta bakterier som är farliga för människor.

Både Mark Post och Memphis Meats säger att de inte använder antibiotika i sina produkter eftersom att den sterila labbmiljön inte kräver det.

Den labbodlade hamburgaren ser ut så här på tallriken.
Den labbodlade hamburgaren ser ut så här på tallriken.

När det kommer till näringsämnen går det också att ändra och lägga till det vi vill i det odlade köttet. Men med även där finns för och nackdelar. Tar vi tar bort för mycket fett kan köttet till exempel bli mindre saftigt och om det är för mycket omega-3-fettsyror kan köttet få en fisksmak. Och just nu kan det helt enkelt inte garanteras att odlat kött kan vara precis som vanligt kött är utan några som helst negativa hälsoaspekter.

– Vi är inte där ännu, erkänner Uma Valeti, en av grundarna och verkställande direktör i Memphis Meats, till Washington Post.

– Men inom några år förväntar vi oss att sälja proteinfyllt fläsk, nötkött och kyckling som smakar identiskt som konventionellt kött men som är renare, säkrare och bättre än kött från djur som finns på gårdar.

Business Insider skriver att odlat kött fortfarande kräver ett ämne som kommer från ofödda kalvar och kycklingar, för att överhuvudtaget kunna starta odlingsprocessen. Memphis Meats berättade för Wall Street Journal år 2016 att de förväntar sig att kunna ersätta det med något växtbaserat inom kort. Det återstår att se om de lyckas med det.

Det andra alternativet då, växtbaserat kött. Vad är det för något?

Tänk dig kött som ser ut, smakar, har samma konsistens, luktar och till och med blöder precis som kött från djur, men som egentligen är baserad på växter.

Det är något som bland annat det Silicon Valley-grundade företaget Impossible Foods sysslar med. Ett företag som, enligt The Guardian, fått ihop 182 miljoner dollar sedan starten 2011. Deras investerare inkluderar Khosla Ventures, Google Ventures och Bill Gates.

Hur går det till?

Nyckeln som Impossible Foods forskare – de flesta experter på molekylärbiologi – funnit för att göra deras verklighetstrogna hamburgare att smaka som riktigt kött är en molekyl som heter hem. Hem finns nämligen både i muskelfibrer i djur och i växter.

– Hem finns i ett protein som heter myoglobin vilket hjälper celler i däggdjur att lagra syre. Ju mer hem i konventionellt kött, desto rödare är det och mer ”köttigt” i smaken, har företaget tidigare skrivit i ett mejlsvar till Expressen.

När tidningen frågar varför de tror att de kommer att lyckas få köttälskare att gilla deras produkter svarar de att de inte gör ett traditionellt köttsubstitut.

– Vi gör kött, utan att använda djur, direkt från protein och andra naturliga ämnen du hittar i växter. Vegetariska hamburgare och liknande är bra för människor som vill ha alternativ till konventionellt kött, men inte för köttälskare. Vi gör burgare för människor som älskar kött. Vi siktar på att leverera det utan kompromisser. All njutning som köttälskare får av att äta köttfärs, från utseendet och de många möjligheterna med rått kött, till det sprakande i stekpannan, aromerna, färgändringarna vid tillagning och förstås smak och konsistens.

Så här ser de växtbaserade hamburgarna från Impossible Foods ut.
Så här ser de växtbaserade hamburgarna från Impossible Foods ut.

Deras hamburgare serveras i nuläget på trendiga restauranger i New York, San Francisco och Los Angeles, och The Guardian skriver att företaget kommer att starta en restaurangkedja och satsa på storskalig produktion.

LÄS MER
Din burgare kan se klar ut – men vara full av bakterier

Och Impossible Foods är inte de enda som satsar på växtbaserat kött. Det Los Angeles-baserade företaget Beyond Meat har lanserat flera produkter på marknaden i USA, bland annat deras kända kycklingfilé helt utan kyckling.

Hittills har bland annat mat som tofu, quorn, tempe och oumph dominerat som köttsubstitut för vegetarianer och veganer.

Frågan nu är om arbetet som pågår för att få fram andra typer av kött än kött från djur kommer att lyckas tillräckligt bra för att på allvar kunna konkurrera med livsmedelsindustrin och övertyga köttälskare om att ge upp nöt, fläsk och kyckling på grillen en varm sommardag.

Impossible Foods hamburgare tillagas.
Impossible Foods hamburgare tillagas.
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro