ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Framtidens medicinteknologi får dövblinda att kommunicera

Linus Lindgren · 8 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018
Mobile lorm glove kan kommunicera med mobiltelefoner och Magnus Niska tävlar i Cybathlon.

Mobile lorm glove kan kommunicera med mobiltelefoner och Magnus Niska tävlar i Cybathlon. Foto: Design Research Lab/ ETH Zürich


Wearables som gör att dövblinda kan kommunicera och armproteser som styrs med tankekraft. Den medicinska utvecklingen går framåt i en rasande takt.

klar

Artikellänk är kopierad

På laboratoriet Design research lab i Berlin jobbar Tom Bieling. Han har tagit fram en handske som gör att dövblinda personer kan kommunicera med andra människor.

– Dövblinda använder ett alfabet som heter lorm i stora delar av Centraleuropa. Det fungerar genom att man känner i deras händer och de uppfattar det som bokstäver. Problemet är att få människor som inte är dövblinda kan lorm, säger han.

Tom Bieling i är än så länge i utvecklingsstadiet av sin handske.
Tom Bieling i är än så länge i utvecklingsstadiet av sin handske.

Tom Bieling och hans team ville ge dessa människor ett sätt att kommunicera och ett sätt att integrera dem i samhället. De utvecklade något som de kallar The lorm glove. En handske som översätter lorm till bokstäver.

– Genom handsken förvandlas de dövblinda lormrörelser till bokstäver på en skärm. Det fungerar åt båda hållen då även bokstäver översätts till lorm genom handsken. Detta gör att dövblinda, för första gången, kan kommunicera med andra människor som inte kan lorm.

En av prototyperna av handsken.
En av prototyperna av handsken.

Tom Bieling har förstått att många dövblinda vill kunna leva mer självständiga liv. Något de skulle kunna göra med den här handsken.

Än så länge är Mobile lorm glove en prototyp.

– Personer i det här communityt är väldigt intresserade och nyfikna på all ny teknologi som kan hjälpa dem i deras liv. Alla som har testat vår handske är väldigt angelägna att kunna börja använda den i sina vardagliga liv.

Även i Sverige görs det teknologiska framgångar inom medicinen. 1991 fick Magnus Niska en tumör i armen. Efter många operationer bestämde sig doktorerna 2003 att amputera Magnus arm. Mellan 2004 och 2013 hade Magnus en konventionell protes. Det var 2013 som han blev först i världen att få en typ av protes som styrs av tankekraft via elektroder. Något som gav tillbaka hans liv.

– Jag jobbar, åker skidor, och jag kan leva mitt liv som innan jag blev av med min arm. Det stärker mig väldigt mycket psykiskt. Den här tekniken är otrolig, säger han.

Magnus Niska under Cybathlon 2016. En tävling för människor med proteser.
Magnus Niska under Cybathlon 2016. En tävling för människor med proteser.

Precis som all annan teknologi går den medicinska teknologin framåt otroligt mycket.  Forskarna på Chalmers har kunnat ge två andra människor samma typ av arm som Magnus Niska har. Tom Bieling, han hoppas kunna lansera en färdig version av sin lormhandske inom några år.

Det här är lorm:

Lorm är ett alfabet som dövblinda använder i bland annat Tyskland, Tjeckien och andra delar av Centraleuropa. Det uppfanns av Hieronymus Lorm någon gång på 1800-talet. Det är ett alfabet som fungerar genom att man drar med fingrarna i andra människors händer och har blivit ett standardspråk för många döblinda.

Källa: Källa: Lorm.cz

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro